Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 11 - Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką
2
Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką
  • 11 - Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką

Pyszne, kruche koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką to pomysł na szybką i wytrawną przekąska! Delikatne i bardzo smaczne nadzienie zamknięte w chrupiącym cieście zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 220 g sera mozzarella
  • 220 g szynki
  • 2-3 papryki (np. czerwona, żółtka)
  • 3-4 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 30 g masła roztopionego

 

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę dymkę kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy warzywa.

Ciasto filo tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Układamy 2 kwadraty jeden na drugim każdy posmarowany roztopionym masłem. Do upieczenia tych babeczek wykorzystujemy formę do pieczenia muffinek i babeczek z 12 miejscami. Formę smarujemy masłem i delikatnie wciskamy ciasto do otworów.

Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką Koszyczki z ciasta filo z szynką z indyka i papryką

Na płaty ciasta układamy po 2 plasterki szynki, które posypujemy startym na tarce serem mozzarella (ok. 1 łyżki na babeczkę). Na ser układamy 1 kwadrat ciasta filo posmarowany masłem, delikatnie dociskamy go i do środka nakładamy podsmażoną paprykę. Wszystko posypujemy startą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.

Koszyczki z ciasta filo i papryką

Koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez ok. 20- 25 minut aż ciasto się przyrumieni, a ser roztopi.

Podajemy ciepłe.

Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką

Koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką

Komentarze

Pozostaw odpowiedź