Pyszne, kruche koszyczki z ciasta filo z szynką i papryką to pomysł na szybką i wytrawną przekąska! Delikatne i bardzo smaczne nadzienie zamknięte w chrupiącym cieście zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 220 g sera mozzarella
- 220 g szynki
- 2-3 papryki (np. czerwona, żółtka)
- 3-4 cebule dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 30 g masła roztopionego
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę dymkę kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy warzywa.
Ciasto filo tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Układamy 2 kwadraty jeden na drugim każdy posmarowany roztopionym masłem. Do upieczenia tych babeczek wykorzystujemy formę do pieczenia muffinek i babeczek z 12 miejscami. Formę smarujemy masłem i delikatnie wciskamy ciasto do otworów.
Na płaty ciasta układamy po 2 plasterki szynki, które posypujemy startym na tarce serem mozzarella (ok. 1 łyżki na babeczkę). Na ser układamy 1 kwadrat ciasta filo posmarowany masłem, delikatnie dociskamy go i do środka nakładamy podsmażoną paprykę. Wszystko posypujemy startą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.
Koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez ok. 20- 25 minut aż ciasto się przyrumieni, a ser roztopi.
Podajemy ciepłe.
Kulinarnie - Niebanalnie
Written on 20 stycznia 2016
Piękne zdjęcia, niezwykle apetyczne!
Marta
Written on 20 stycznia 2016
Dziękuję bardzo!