Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4143.900 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy
Epi – bagietka źdźbło pszenicy
  • 4143.900 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Pyszny, z idealnie chrupiącą skórą kłos epi – bagietka źdźbło pszenicy zachwyca smakiem i wyglądem! Takie pieczywo zmieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wprawdzie przygotowanie takiego chleba jest dość czasochłonne ale ten smak i zapach unoszący się w całym domu jest tego warte!

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Składniki na ciasto:

  • 410 g mąki do wypieku chleba (użyłam pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych
  • 310 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

 

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce łączymy 130 g mąki, 4 g drożdży i całą ciepłą wodę, ucieramy/mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy drewnianą łyżką lub w misie robota. Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Bierzemy jedną i rozciągamy na kształt prostokąta, następnie składamy ciasto na pół i ponownie na pół, dociskając palcami aż otrzymamy wałek pożądanej długości. W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. W piekarniku nagrzewamy blachę (najlepiej taką dużą z piekarnika).

Wałki ciasta przekładamy na posypany mąką arkusz papieru do pieczenia, nożyczkami kuchennymi nacinamy ciasto pod kątem 45 stopni, układając kawałki ciasta na przemian tworząc kłosy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Do żaroodpornej miseczki wlewamy dwie szklanki wody i miseczkę wstawiamy na dno piekarnika.

Szybkim ruchem przesuwamy nasze epi wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 20-25 minut aż bagietki się zarumienią.

Studzimy na kratce.

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź