Pyszny, z idealnie chrupiącą skórą kłos epi – bagietka źdźbło pszenicy zachwyca smakiem i wyglądem! Takie pieczywo zmieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wprawdzie przygotowanie takiego chleba jest dość czasochłonne ale ten smak i zapach unoszący się w całym domu jest tego warte!
Składniki na ciasto:
- 410 g mąki do wypieku chleba (użyłam pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki soli
- 12 g drożdży suchych
- 310 ml ciepłej wody
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- mąka do podsypywania
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce łączymy 130 g mąki, 4 g drożdży i całą ciepłą wodę, ucieramy/mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy drewnianą łyżką lub w misie robota. Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Bierzemy jedną i rozciągamy na kształt prostokąta, następnie składamy ciasto na pół i ponownie na pół, dociskając palcami aż otrzymamy wałek pożądanej długości. W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. W piekarniku nagrzewamy blachę (najlepiej taką dużą z piekarnika).
Wałki ciasta przekładamy na posypany mąką arkusz papieru do pieczenia, nożyczkami kuchennymi nacinamy ciasto pod kątem 45 stopni, układając kawałki ciasta na przemian tworząc kłosy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Do żaroodpornej miseczki wlewamy dwie szklanki wody i miseczkę wstawiamy na dno piekarnika.
Szybkim ruchem przesuwamy nasze epi wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 20-25 minut aż bagietki się zarumienią.
Studzimy na kratce.