Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2734.900 - Migdałowo kokosowe placuszki
2
Migdałowo kokosowe placuszki
  • 2734.900 - Migdałowo kokosowe placuszki

Dziś coś na poprawę humoru.. Migdałowo kokosowe placuszki to mój sposób na chandrę 🙂 Duża dawka cukru.. migdałów i kokosu wprawi w dobry nastrój, a unoszący się w trakcie pieczenia ciastek zapach przyprawia o zawrót głowy!

Migdałowo kokosowe placuszki

Składniki:

  • 115 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g mąki tortowej
  • 35 g płatków migdałowych
  • 20 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

 Migdałowo kokosowe placuszki2707.900

Przygotowanie:

Płatki migdałowe i wiórki kokosowe mielimy (można użyć młynka do mielenia kawy).

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i łyżkę mleka i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy mąkę połączoną z solą i zmielone migdały z kokosem. Energicznie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Masę gotujemy przez ok. 3 minuty często mieszając. Odstawiamy.

Migdałowo kokosowe placuszki

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta w odstępach ok. 6 cm od siebie. Blachę wstawiamy na ok. 10-12 minut do piekarnika – placuszki powinny się rozpłynąć i bulgotać.

Migdałowo kokosowe placuszki

Upieczone migdałowo kokosowe placki  pozostawiamy do zastygnięcia i wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut żeby przestygła. Migdałowo kokosowe placki polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Migdałowo kokosowe placuszki

Migdałowo kokosowe placuszki

 

Komentarze

  • Aleksandra

    Written on 13 maja 2015

    Ciasteczka wyglądają cudnie. Z chęcią bym je zrobiła, ale obawiam się, że przez wybrednych domowników musiałabym zjeść wszystkie sama. 😉

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź