Smaczny i ciekawy obiad wcale nie musi zawierać mięsa. Zapraszam dziś na aromatyczne pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych. Bardzo sycące i pyszne danie na pewno Wam zasmakuje – szczególnie, że do ryżowych pulpecików można dodawać swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- 200 g ryżu (użyłam Basmati)
- 1 szklanka marchwi tartej na drobnych oczkach
- 250 g świeżych grzybów kurek
- 25-30 g suszonych grzybów (użyłam suszonych borowików/prawdziwków)
- 100 g sera mozzarella
- 2 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania pulpecików (ok. ½ szklanki)
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 50 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- olej do smażenia pulpetów
- opcjonalnie 1 łyżka mąki
Przygotowanie sosu z grzybów leśnych:
Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby – dodamy go sosu!
Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Dodajemy kurki i ugotowane suszone grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut. Do miseczki odkładamy 4 łyki podsmażonych grzybów, dodamy je pulpecików. Do pozostałych grzybów dodajemy wywar grzybowy i śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem (ok. 1 łyki). Można również zagęścić sos łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody jeśli jego konsystencja nie będzie odpowiednia.
Przygotowanie pulpecików ryżowo marchewkowych:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki podsmażonych grzybów z cebulą, 2 łyżki bułki tartej, świeży tymianek (1 łyżka), granulowany czosnek i cebulę i ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pulpeciki podajemy z sosem z grzybów leśnych udekorowane gałązką świeżego tymianku.