Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6889.900 - Babeczki z farszem z kurek i sera feta
Babeczki z farszem z kurek i sera feta
  • 6889.900 - Babeczki z farszem z kurek i sera feta

Wyśmienite babeczki z farszem z kurek i sera feta doskonale nadają się jako przystawka, czy lekki posiłek z sałatką.

 

Babeczki z farszem z kurek i sera feta

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta filo
  • 200 g kurek
  • 2 białe części z pora
  • 120 g sera feta
  • 140 g jogurtu łagodnego naturalnego
  • 2 jajka
  • 90 g roztopionego masła
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Babeczki z farszem z kurek i sera feta

Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na 2 łyżach masła. Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pora i smażymy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i odstawiamy żeby farsz przestygł.

Jaja ubijamy, dodajemy jogurt, pokruszony ser feta i podsmażone kurki z porem. Dokładnie mieszamy.

Ciasto filo tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Układamy 3 kwadraty jeden na drugim (można więcej 4-5) każdy posmarowany roztopionym masłem, w taki sposób aby powstały brzegi z ząbkami.

Do upieczenia tych babeczek wykorzystujemy formę do pieczenia muffinek i babeczek z 12 miejscami. Formę smarujemy masłem i delikatnie wciskamy ciasto do otworów. Płaty ciasta napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25 minut aż nadzienie się zetnie a ciasto przyrumieni.

Babeczki z farszem z kurek i sera feta

Pozostaw odpowiedź