Wyśmienite babeczki z farszem z kurek i sera feta doskonale nadają się jako przystawka, czy lekki posiłek z sałatką.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta filo
- 200 g kurek
- 2 białe części z pora
- 120 g sera feta
- 140 g jogurtu łagodnego naturalnego
- 2 jajka
- 90 g roztopionego masła
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na 2 łyżach masła. Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pora i smażymy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i odstawiamy żeby farsz przestygł.
Jaja ubijamy, dodajemy jogurt, pokruszony ser feta i podsmażone kurki z porem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto filo tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Układamy 3 kwadraty jeden na drugim (można więcej 4-5) każdy posmarowany roztopionym masłem, w taki sposób aby powstały brzegi z ząbkami.
Do upieczenia tych babeczek wykorzystujemy formę do pieczenia muffinek i babeczek z 12 miejscami. Formę smarujemy masłem i delikatnie wciskamy ciasto do otworów. Płaty ciasta napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25 minut aż nadzienie się zetnie a ciasto przyrumieni.