Uwielbiam kurki! Mogłabym je jeść na okrągło. Dziś zapraszam na szybki i pyszny makaron Tagliatelle z kurkami i szpinakiem. Delikatny, kremowy sos w towarzystwie aromatycznych grzybów to pomysł na obiad idealny na każdą okazję. Takie proste dania lubię najbardziej!
Składniki:
- 300 g makaronu Tagliatelle
- 300 g świeżych grzybów kurek
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 100 g szpinaku baby
- 250 ml wody, w której ugotujemy makaron
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 20 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olejem i podsmażamy cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej masło, grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut i zalewamy wodą w której gotowaliśmy makaron, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Na koniec dodajemy śmietankę, sos sojowy, starty parmezan i szpinak. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie, poprawiamy do smaku solą i podajemy.
Smacznego!
Smaczna Strona
Written on 29 września 2019
Wygląda przepięknie, nic tylko wbijać widelce. Chyba jutro będą kurki u mnie na obiad 🙂