Chyba każdy z nas przynajmniej raz jadł sos bolognese, a raczej bardziej popularne spaghetti bolognese. Pyszny gorący mięsny sos z dodatkiem warzyw, podawany najczęściej z makaronem. Dziś postanowiłam przygotować lżejszą wersję tego dania, zamiast zwykłego makaronu przygotuje makaron z warzyw 🙂
Składniki na sos bolognese:
- 300 g wołowiny
- 200 g wieprzowiny
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2-3 łyżki oliwy
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Składniki na makaron z warzyw:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 biała część pora
- sól
Przygotowanie sosu bolognese:
Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
Przygotowanie makaronu z warzyw:
Marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki – najlepiej użyć do tego nożyka/obieraczki do warzyw. Pora przecinamy wzdłuż na pół (jeśli jest gruby możemy przekroić jeszcze raz na pół). Pokrojone warzywa blanszujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
Na talerzu z warzyw układamy „gniazdko”, polewamy sosem bolognese, posypujemy natką pietruszki i podajemy.