Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5250.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw
Sos bolognese z makaronem z warzyw
  • 5250.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Chyba każdy z nas przynajmniej raz jadł sos bolognese, a raczej bardziej popularne spaghetti bolognese. Pyszny gorący mięsny sos z dodatkiem warzyw, podawany najczęściej z makaronem. Dziś postanowiłam przygotować lżejszą wersję tego dania, zamiast zwykłego makaronu przygotuje makaron z warzyw 🙂

5243.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Składniki na sos bolognese:

  • 300 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

5174.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Składniki na makaron z warzyw:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 biała część pora
  • sól

 5227.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!

5219.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Przygotowanie makaronu z warzyw:

Marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki – najlepiej użyć do tego nożyka/obieraczki do warzyw. Pora przecinamy wzdłuż na pół (jeśli jest gruby możemy przekroić jeszcze raz na pół). Pokrojone warzywa blanszujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

5233.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Na talerzu z warzyw układamy „gniazdko”, polewamy sosem bolognese, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

5236.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

5255.1000 - Sos bolognese z makaronem z warzyw

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź