Dziś zapraszam na niebanalną i oryginalną przekąskę – wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem. Niby zwykła wątróbka ale sposób podania zachwyci każdego. Idealna przekąska na imprezy i rodzinne spotkania.
Składniki na wątróbkę:
- 200 g wątróbki drobiowej
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- sól
- pieprz
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 4 czerwone cebule
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- majeranek
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.
Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
Przygotowanie wątróbki:
Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na w miarę równe kawałki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i każdy kawałek oddzielnie zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Jabłka można piec razem z wątróbką.
Wątróbkę podajemy na plasterku jabłka z karmelizowaną cebulą. Dekorujemy natką pietruszki.