Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2876.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem
Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem
  • 2876.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Dziś zapraszam na niebanalną i oryginalną przekąskę – wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem. Niby zwykła wątróbka ale sposób podania zachwyci każdego. Idealna przekąska na imprezy i rodzinne spotkania.

2893.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Składniki na wątróbkę:

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 4 czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

 

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • majeranek
  • sok z ½ cytryny

2848.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.

Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.

2844.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Przygotowanie wątróbki:

Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na w miarę równe kawałki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i każdy kawałek oddzielnie zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

2888.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Przygotowanie jabłek:

Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Jabłka można piec razem z wątróbką.

Wątróbkę podajemy na plasterku jabłka z karmelizowaną cebulą. Dekorujemy natką pietruszki.

2876.900 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Pozostaw odpowiedź