Nikogo nie muszę przekonywać, że ryby są zdrowe! Dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Jednak wokół ryb, szczególnie tych wędzonych pojawia się sporo kontrowersji, że nie zdrowe, że nie powinniśmy jeść..
Jaka jest prawda? o tym w dzisiejszym wpisie.
Osobiście uwielbiam wędzone ryby! Mogłabym je jeść i jeść i jakoś szczególnie nie przejmuje się krążącymi opiniami o ich szkodliwości. Wyznaję zasadę, że ważny jest umiar.
O WEDZENIU SŁÓW KILKA:
Wędzenie jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych metod na konserwację żywności. Wędzimy mięsa, ryby, sery, a nawet owoce.
Wysoka temperatura i dym podsuszają mięso i nadają mu charakterystyczny aromat i smak. Do wędzenia używamy głównie drewna drzew liściastych, idealnie do tego nadaje się buk, jesion, a z drzew owocowych jabłoń, grusza czy śliwa. To jakiego drewna użyjemy będzie miało wpływ na końcowy smak wędzonych produktów.
WĘDZENIE RYB:
Wędzić możemy zarówno ryby słodkowodne jak i morskie. Ważne oby zawierały jak najmniej drobnych ości. Nie tylko gatunek ryby jest ważny ale również jej świeżość. Przed przystąpieniem do wędzenia należy dokładnie oczyścić rybę – usunąć skrzela, oczy, wnętrzności, a jeśli ryba ma gęste łuski to należy ją oskrobać.
Kolejnym krokiem jest solenie ryb. Po co to robimy? By zwiększyć trwałość ryb – prościej mówiąc zakonserwować mięso. Po peklowaniu ryb należy je dokładnie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane ryby można zacząć wędzić.
RODZAJE WĘDZENIA:
Wyróżniamy dwa rodzaje wędzenia – na gorąco i na zimno.
- Wędzenie na gorąco – jest to dość szybkie i popularne wędzenie. Ryby wędzimy w trzech etapach. Zaczynamy wędzić rybę w temperaturze ok. 40 stopni, a następnie co jakiś czas zwiększamy temperaturę – końcowa temperatura wynosi ok. 90 stopni. Ciepłym dymem najczęściej wędzimy ryby słodkowodne oraz śledzie i flądry.
- Wędzenie na zimno – dym powinien być rzadki, a jego temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni. Czas wędzenia w zależności od wielkości ryby może trwać od kilku godzina do nawet kilku dni. Im dłużej wędzimy w ten sposób ryby tym okres ich przechowywania jest dłuższy.
WĘDZONE RYBY – ZDROWE CZY NIE ZDROWE:
Wiele osób twierdzi, że wędzone ryby nie są zdrowe. Wszystkiemu winne są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które jeśli w trakcje wędzenia nie przestrzegano zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej mogły zostać wytworzone. Substancje te niestety są rakotwórcze i kumulują się w naszym organizmie przez lata. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że WWA mogą się wytworzyć nie tylko w trakcie wędzenia ryb, ale i innych wędzonek (szynki, boczki czy kiełbasy). Dlatego ja bym jednak zachęcała do spożywania wędzonych ryb zachowując przy tym umiar.
Mimo wszystko ryby te zawierają bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6, które zbawiennie wpływają na nasz organizm i odgrywają kluczową rolę w naszej diecie.
Zatem uważam, że dla tego smaku warto raz na jakiś czas ulec i zakupić wędzoną rybę gdyż ryby te mogą nadawać się zarówno na danie główne jak i doskonały dodatek do rozmaitych dań.
PRZEPISY:
1. Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Domowa pasta z wędzonej makreli
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Pasta łososiowa do kanapek
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
gin
Written on 23 października 2015
Mniam, ja też wędzone ryby bardzo lubię 🙂 Moje ulubione to łosoś i makrela (pasta z makreli to smak dzieciństwa, pycha!) 🙂
Spotkałam się z opinią, że owoce są niezdrowe, bo zawierają za dużo cukrów… Do wszystkich takich informacji podchodzę z dużym dystansem; zgadzam się z Tobą – wszystko należy jeść z umiarem, a wtedy nie będzie szkodziło 🙂
Marta
Written on 23 października 2015
Dokładnie, pasta z makreli to i moje smaki dzieciństwa 🙂
Justyna
Written on 14 lipca 2016
Dokładnie. Do informacji, jak i do żywienia i wszystkiego innego, trzeba podchodzić z umiarem i dystansem. Sama sobie bardzo cenię smak wędzonych rybek i nie będę od razu przestawała ich jeść tylko dlatego, że ktoś kiedyś powiedział, że mogą szkodzić :). Smacznego wszystkim! 😀
Kazmirzownik
Written on 30 listopada 2016
Wędzone ryby mogą zawierać szkodliwe drobnoustroje. Poza tymi substancjami rakotwórczymi mają też masę soli, która dla niektórych osób nie jest wskazana.