Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1164.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść
4
Wędzone ryby – jeść czy nie jeść
  • 1164.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Nikogo nie muszę przekonywać, że ryby są zdrowe! Dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Jednak wokół ryb, szczególnie tych wędzonych pojawia się sporo kontrowersji, że nie zdrowe, że nie powinniśmy jeść..

Jaka jest prawda? o tym w dzisiejszym wpisie.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Osobiście uwielbiam wędzone ryby! Mogłabym je jeść i jeść i jakoś szczególnie nie przejmuje się krążącymi opiniami o ich szkodliwości. Wyznaję zasadę, że ważny jest umiar.

O WEDZENIU SŁÓW KILKA:

Wędzenie jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych metod na konserwację żywności. Wędzimy mięsa, ryby, sery, a nawet owoce.

Wysoka temperatura i dym podsuszają mięso i nadają mu charakterystyczny aromat i smak. Do wędzenia używamy głównie drewna drzew liściastych, idealnie do tego nadaje się buk, jesion, a z drzew owocowych jabłoń, grusza czy śliwa. To jakiego drewna użyjemy będzie miało wpływ na końcowy smak wędzonych produktów.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

WĘDZENIE RYB:

Wędzić możemy zarówno ryby słodkowodne jak i morskie. Ważne oby zawierały jak najmniej drobnych ości. Nie tylko gatunek ryby jest ważny ale również jej świeżość. Przed przystąpieniem do wędzenia należy dokładnie oczyścić rybę – usunąć skrzela, oczy, wnętrzności, a jeśli ryba ma gęste łuski to należy ją oskrobać.

Kolejnym krokiem jest solenie ryb. Po co to robimy? By zwiększyć trwałość ryb – prościej mówiąc zakonserwować mięso. Po peklowaniu ryb należy je dokładnie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane ryby można zacząć wędzić.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

RODZAJE WĘDZENIA:

Wyróżniamy dwa rodzaje wędzenia – na gorąco i na zimno.

  • Wędzenie na gorąco – jest to dość szybkie i popularne wędzenie. Ryby wędzimy w trzech etapach. Zaczynamy wędzić rybę w temperaturze ok. 40 stopni, a następnie co jakiś czas zwiększamy temperaturę – końcowa temperatura wynosi ok. 90 stopni. Ciepłym dymem najczęściej wędzimy ryby słodkowodne oraz śledzie i flądry.
  • Wędzenie na zimno – dym powinien być rzadki, a jego temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni. Czas wędzenia w zależności od wielkości ryby może trwać od kilku godzina do nawet kilku dni. Im dłużej wędzimy w ten sposób ryby tym okres ich przechowywania jest dłuższy.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

WĘDZONE RYBY – ZDROWE CZY NIE ZDROWE:

Wiele osób twierdzi, że wędzone ryby nie są zdrowe. Wszystkiemu winne są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które jeśli w trakcje wędzenia nie przestrzegano zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej mogły zostać wytworzone. Substancje te niestety są rakotwórcze i kumulują się w naszym organizmie przez lata. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że WWA mogą się wytworzyć nie tylko w trakcie wędzenia ryb, ale i innych wędzonek (szynki, boczki czy kiełbasy). Dlatego ja bym jednak zachęcała do spożywania wędzonych ryb zachowując przy tym umiar.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Mimo wszystko ryby te zawierają bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6, które zbawiennie wpływają na nasz organizm i odgrywają kluczową rolę w naszej diecie.

Zatem uważam, że dla tego smaku warto raz na jakiś czas ulec i zakupić wędzoną rybę gdyż ryby te mogą nadawać się zarówno na danie główne jak i doskonały dodatek do rozmaitych dań.

Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

PRZEPISY:

1. Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

7117.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

2. Domowa pasta z wędzonej makreli

9778.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

3. Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

7557.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

4. Pasta łososiowa do kanapek

4525.900 - Wędzone ryby – jeść czy nie jeść

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

Komentarze

  • gin

    Written on 23 października 2015

    Mniam, ja też wędzone ryby bardzo lubię 🙂 Moje ulubione to łosoś i makrela (pasta z makreli to smak dzieciństwa, pycha!) 🙂
    Spotkałam się z opinią, że owoce są niezdrowe, bo zawierają za dużo cukrów… Do wszystkich takich informacji podchodzę z dużym dystansem; zgadzam się z Tobą – wszystko należy jeść z umiarem, a wtedy nie będzie szkodziło 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Written on 14 lipca 2016

      Dokładnie. Do informacji, jak i do żywienia i wszystkiego innego, trzeba podchodzić z umiarem i dystansem. Sama sobie bardzo cenię smak wędzonych rybek i nie będę od razu przestawała ich jeść tylko dlatego, że ktoś kiedyś powiedział, że mogą szkodzić :). Smacznego wszystkim! 😀

      Odpowiedz
  • Kazmirzownik

    Written on 30 listopada 2016

    Wędzone ryby mogą zawierać szkodliwe drobnoustroje. Poza tymi substancjami rakotwórczymi mają też masę soli, która dla niektórych osób nie jest wskazana.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź