Dziś zapraszam na zupełnie inną wersję znanej wszystkim sałatki Caprese. Dodatkowo wzbogaciłam ją o grillowanego bakłażana i ser feta. I tak oto powstała zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem 🙂
Do takiej sałatki idealnie pasuje sos z pesto bazyliowego lub zredukowany ocet balsamiczny!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2-3 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- 50 g sera feta
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki pesto z bazylii lub świeżo posiekanych listków bazylii
Bakłażana kroimy w plasterki ok. 1 cm grubości, solimy i odstawiamy na bok. Następnie osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem, smarujemy delikatnie oliwią i grillujemy z dwóch stron po ok. 5 minut z każdej. Pomidory i ser mozzarella również kroimy w plasterki o grubości takiej jak bakłażan.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwowo: plaster bakłażana, na niego ser mozzarella, plasterek pomidora, ponownie bakłażana, ser i pomidora, którego posypujemy pokruszonym serem feta. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi warzywami i serem. Całość zapiekamy ok. 8 minut. Przed podaniem posypujemy bazylią lub polewamy pesto i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.