Zapiekana zupa cebulowa to bardzo popularne i zdrowe danie! Jej smakiem i zapachem zachwycają się miłośnicy tego warzywa. Chociaż przygotowując zupę cebulową zdarza mi się zapłakać, to już pierwsza łyżka wynagradza mi to pieczenie oczu. Uwielbiam ten smak!
Składniki:
- 800 g cebuli
- 400 g czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyża masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyczka czerwonego octu winnego
- 300 ml wytrawnego wina (użyłam czerwonego)
- 1 litr wywaru warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 1 bagietka
- 200 g żółtego sera
Przygotowanie zupy cebulowej:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny oraz czerwone wino. Gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bagietkę kroimy i podpiekamy na grzanki.
Do żaroodpornych miseczek przelewamy zupę cebulową, na wierzch kładziemy po 1-2 grzankach i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści i zarumieni (ok. 5 minut).