Kto powiedział, że ciasteczka muszą być słodkie? Ja dziś zapraszam na cebulowe ciasteczka. Pyszne, chrupiące o wyraźnym smaku i zapachu pieczonej cebulki. Niezwykle proste w wykonaniu. Ja do swoich ciasteczek dodatkowo dodałam mak, ale jeśli macie ochotę można dodać podsmażony boczek, pieczarki albo ziarna sezamu.
Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maku
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 60 g masła
- 90 ml mleka
- mąka do podsypania ciasta
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciastek
- mak do posypania ciastek
Przygotowanie cebuli:
Cebule kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na maśle i oleju. Cebula powinna powoli się smażyć/dusić. Po 20 minutach dodajemy do cebuli mak, kminek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i ucieramy. Mąka konsystencją ma przypominać bułkę tartą. Do ciasta dodajemy cebule i mieszamy. Na koniec wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być. Wyrobione ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczamy kciukiem i jeśli chcemy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 25-35 minut aż się ładnie zarumienią