Szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę lub pyszny obiad? Koniecznie przygotujcie Polędwiczki z kurczaka w miodowo imbirowej marynacie z piwem. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznej marynacie otulone chrupiącym boczkiem. Całość smakuje wybornie! Od jakiegoś czasu spożywamy (dosłownie w ilościach hurtowych) miody i produkty pszczele od rodzinnej firmy Pasieki Rodziny Sadowskich i jesteśmy w nich zakochani. Dziś przedstawiam Wam Miód z imbirem i czosnkiem, który rewelacyjnie pasuje do drobiu ale jeszcze lepiej do ciepłego mleka gdy czujecie, że łapie Was jakieś przeziębienie!
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę:
- 200 ml piwa
- 4 łyżki Miodu z imbirem i czosnkiem (jeśli użyjecie zwykłego miodu do dodajcie 2 łyżeczki startego świeżego imbiru i 3 przeciśnięte ząbki czosnku)
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
- 100-150 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w plasterki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemniczka.
Polędwiczki płuczemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do marynaty i chowamy do lodówki na kilka godzin (można też na całą noc).
Gdy polędwiczki z kurczaka się zamarynują wyjmujemy je i każdy kawałek owijamy w plasterek boczku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Polędwiczki z kurczaka w miodowo imbirowej marynacie z piwem otulone boczkiem pieczemy ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Commplace
Written on 11 października 2020
Rewelacyjny przepis! Przyrządziłam polędwiczki w takim wydaniu na urodziny mojego męża. Uwielbiam gotować i zawsze staram się zaskoczyć moją rodzinę oraz gości nowymi smakami. Polędwiczki wyszły przepyszne, wszystkim bardzo smakowały. Nawet moja teściowa, która jest bardzo wymagająca, poprosiła mnie o przepis 🙂
Kuchnia Marty
Written on 26 października 2020
Bardzo się cieszę
Ania
Written on 31 października 2020
Z czym najlepiej podawać polędwiczki???
piosenki o miłości
Written on 20 listopada 2020
Przepis świetny! Uwielbiam polędwiczki, bo mega nie lubię różnego rodzaju żyłek i tym podobnych rzeczy w mięsie, ale już kompletnie nie miałam pomysłu na to, co nowego mogłabym z nimi jeszcze zrobić 🙂 A tutaj proszę – prosty przepis, a jednak takie danie można podać np. w święta, bo wiadomo, że zwykłe polędwiczki w panierce byłyby raczej mało świąteczne 🙂 Dzięki!
npjs.warszawa.pl
Written on 26 listopada 2020
Jak tylko zdobędę miód z imbirem i czosnkiem to zabieram się do roboty .Przepis ciekawy i raczej nie powtarzalny smak
Kuchnia Marty
Written on 27 listopada 2020
Koniecznie daj znać czy znakowało!
TyZdrowieUroda
Written on 31 grudnia 2020
Ciekawie to wygląda. Muszę spróbować
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Bardzo lubię polędwiczki i muszę spróbować
Dorota
Written on 31 sierpnia 2021
Przepis wyborny! Dziękuję! Zrobiłam w ostatni weekend i wyszło cudownie! Użyłam do tego perły, bo mąż lubi i już wgl był zadowolony!