Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową to jedno z tych dań, które nie licząc czasu potrzebnego na moczenie grzybów przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Całość jest niezwykle sycąca i pyszna. Osobiście uwielbiam dania z akcentem azjatyckim za intensywny smak i prostotę. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego makaronu możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 400 g świeżego makaronu Udon
- 200 g wieprzowiny (użyłam polędwicy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 100 g świeżego szpinaku
- 40 g suszonych grzybów Shiitake
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Grzyby Shiitake moczymy przez całą noc w zimnej wodzie lub 2 godziny w gorącej wodzie. Nóżki najlepiej odciąć bo są dość twarde, a kapelusze kroimy w plasterki.
Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy wieprzowinę i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i dusimy kilka chwil. Na koniec dodajemy szpinak. Smażymy ok. 2-3 minut i podajemy.
Smacznego!
Amelia27
Written on 10 października 2020
U ciebie na blogu to mi się zawsze zdjęcia podobają, które robisz, każda potrawa zawsze apetycznie wygląda. Nie jadłam jeszcze nigdy grzybów szikate czy jak to tam się piszę, ale ogólnie przepis mi się podoba