Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową to jedno z tych dań, które nie licząc czasu potrzebnego na moczenie grzybów przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Całość jest niezwykle sycąca i pyszna. Osobiście uwielbiam dania z akcentem azjatyckim za intensywny smak i prostotę. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego makaronu możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 400 g świeżego makaronu Udon
- 200 g wieprzowiny (użyłam polędwicy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 100 g świeżego szpinaku
- 40 g suszonych grzybów Shiitake
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Grzyby Shiitake moczymy przez całą noc w zimnej wodzie lub 2 godziny w gorącej wodzie. Nóżki najlepiej odciąć bo są dość twarde, a kapelusze kroimy w plasterki.
Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy wieprzowinę i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i dusimy kilka chwil. Na koniec dodajemy szpinak. Smażymy ok. 2-3 minut i podajemy.
Smacznego!