Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową
Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową
  • Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową to jedno z tych dań, które nie licząc czasu potrzebnego na moczenie grzybów przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Całość jest niezwykle sycąca i pyszna. Osobiście uwielbiam dania z akcentem azjatyckim za intensywny smak i prostotę. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego makaronu możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

1117.900 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

Składniki:

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

1205 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

Przygotowanie:

Grzyby Shiitake moczymy przez całą noc w zimnej wodzie lub 2 godziny w gorącej wodzie. Nóżki najlepiej odciąć bo są dość twarde, a kapelusze kroimy w plasterki.

Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

1198 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy wieprzowinę i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i dusimy kilka chwil. Na koniec dodajemy szpinak. Smażymy ok. 2-3 minut i podajemy.

Smacznego!

1171.900 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

1188 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

logo 1 - Makaron Udon z grzybami Shiitake i polędwicą wieprzową

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź