Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem to pomysł proste, dość szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne danie! Soczyste filety z kurczaka z aromatyczną, lekko ostra pasta paprykową i chrupiące marchewki z makiem smakują rewelacyjnie!
Składniki na marchewkę z makiem:
- 3-4 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na pastę z pieczonej papryki:
- 300 g czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- ¼ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
Składniki na roladki z kurczaka:
- 2 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- 300 ml buliony warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie marchewki z makiem:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie pasty z pieczonej papryki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.
Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.
Przygotowanie roladek z kurczaka:
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy pastą z pieczonej papryki. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut.
Paprykowe roladki z kurczaka podajemy z marchewką z makiem i np. ulubioną sałatką
Smacznego!