Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą.. brzmi może dziwnie ale zapewniam, że smakuje wybornie! Soczyste filety z kurczaka nadziewane podsmażoną cebulką, białą kiełbasą i musztardą.. a wszystko duszone w piwie… chyba nie musze dłużej zachęcać 🙂
Składniki:
- pęczek młodej marchewki (ok. 10 sztuk)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1-2 łyżki listków świeżego tymianku
Składniki na roladek:
- 2 filety z kurczaka
- 150 g białej kiełbasy (użyłam takiej cienkiej)
- musztarda sarepska
- 4 cebule
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka piwa
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie roladek:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy trochę soli i listków tymianku. Odstawiamy żeby przestygła.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na filety nakładamy podsmażoną cebulę. Na środek kładziemy białą kiełbasę (1 normalną lub 2 cienkie). Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie marchewki z makiem:
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Następnie kroimy marchewki wzdłuż na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Rolady z kurczaka kroimy w plasterki, podajemy z młodymi marchewkami.