Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9310.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą
Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą
  • 9310.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą.. brzmi może dziwnie ale zapewniam, że smakuje wybornie! Soczyste filety z kurczaka nadziewane podsmażoną cebulką, białą kiełbasą i musztardą.. a wszystko duszone w piwie… chyba nie musze dłużej zachęcać 🙂

9327.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki (ok. 10 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżki listków świeżego tymianku

 

Składniki na roladek:

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g białej kiełbasy (użyłam takiej cienkiej)
  • musztarda sarepska
  • 4 cebule
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka piwa
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1-2 łyżki oleju

9264.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą 

Przygotowanie roladek:

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy trochę soli i listków tymianku. Odstawiamy żeby przestygła.

9269.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na filety nakładamy podsmażoną cebulę. Na środek kładziemy białą kiełbasę (1 normalną lub 2 cienkie). Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 30-35 minut.

9293.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Przygotowanie marchewki z makiem:

Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Następnie kroimy marchewki wzdłuż na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.

9282.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Rolady z kurczaka kroimy w plasterki, podajemy z młodymi marchewkami.

9341.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

9298.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

9314.900 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Pozostaw odpowiedź