Idealna na Wielkanocne śniadanie Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami jest przepyszna i niezwykle sycąca. Do nadzienia dodałam kiełbasę białą z szynki Henryk Kania, która jest idealnie doprawiona dzięki czemu danie ma wyrazisty smak, który zawładnie każdym podniebieniem. Polecam! Ta tarta jest grzechu warta!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na nadzienie:
- 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
- 250 g Kiełbasy białej z szynki Henryk Kania
- 2 białe części pora
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 150 g kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu
- 150 g startego sera cheddar
- 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby pokrojone w dość grube plasterki. Gdy grzyby odparują i lekko się przyrumienią dodajemy do nich białą kiełbasę i pora pokrojone w plasterki oraz odrobinę soli – możemy też dodać jeszcze jedną łyżkę oleju. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni, a por zmięknie. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeże zioła. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy jajka ze śmietaną i chrzanem, dodajemy starty ser i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, które zalewamy masą jajeczną.
Tarte zapiekamy ok. 25-30 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.
Smacznego!
Piotr
Written on 9 kwietnia 2019
Świetny pomysł na zupełnie nieszablonowe danie na świąteczny stół 🙂
Kuchnia Marty
Written on 14 kwietnia 2019
Cieszę się, że pomysł się spodobał
Paula
Written on 24 kwietnia 2019
Jest to gramatura na 1 porcję?
Kuchnia Marty
Written on 24 kwietnia 2019
to są proporcje na 1 tarte – a z tarty wyjdzie od 4-8 porcji
Pozdrawiam