Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami
2
Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami
  • Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Idealna na Wielkanocne śniadanie Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami jest przepyszna i niezwykle sycąca. Do nadzienia dodałam kiełbasę białą z szynki Henryk Kania, która jest idealnie doprawiona dzięki czemu danie ma wyrazisty smak, który zawładnie każdym podniebieniem. Polecam! Ta tarta jest grzechu warta!

Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki na nadzienie:

Składniki na sos:

  • 150 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
  • sól
  • pieprz
Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby pokrojone w dość grube plasterki. Gdy grzyby odparują i lekko się przyrumienią dodajemy do nich białą kiełbasę i pora pokrojone w plasterki oraz odrobinę soli – możemy też dodać jeszcze jedną łyżkę oleju. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni, a por zmięknie. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeże zioła. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.

Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy jajka ze śmietaną i chrzanem, dodajemy starty ser i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, które zalewamy masą jajeczną.

Tarte zapiekamy ok. 25-30 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.

Smacznego!

Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami
Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami
Henryk Kania logo 1 - Wiejska tarta z białą kiełbasą i leśnymi grzybami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź