16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. Z tej okazji zapraszam na czekoladowe ciastka z chili. Wiem.. wiem.. niektórych to połączenie może dziwić. Nieufnym okiem będą spoglądać na te ciasteczka, ale gwarantuję Wam, że chili idealnie pasuje do gorzkiej czekolady! Dla mnie to związek idealny! Jestem pewna, że jeśli raz spróbujecie, to będziecie wracać do tego przepisu! Szczególnie zimą! Bo czy może być coś lepszego niż rozgrzewające czekoladowe ciastko?!
Składniki:
- 90 g kakao
- 260 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 135 g gorzkiej czekolady
- 225 g masła
- 330 g cukru
- 2 duże jajka (roztrzepane)
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne (papryki chili)
- ½ posiekanej papryczki chili
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. W jednej misce ucieramy masło z cukrem i jajami aż uzyskamy kremowa konsystencję. W drugiej mieszamy mąkę z solą, sodą, kakao, cynamonem i pieprzem cayenne. Cały czas ucierając stopniowo łyżka po łyżce do masła dodajemy mąkę. Miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pół posiekanej, małej papryczki chili (można mniej), mieszamy i na 10 minut wstawiamy ciasto do lodówki. Łyżką nabieramy ciasto i dłoniach formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut.
Ja czekoladowe ciastka z chili lubię jeść jeszcze ciepłe – uwielbiam w nich płynną jeszcze czekoladę.
Podawać ze szklanką mleka 😉
gin
Written on 16 stycznia 2015
Uwielbiam to połączenie, w ciasteczkach właśnie i… Lodach 🙂
Marta
Written on 16 stycznia 2015
dokładnie 😀 Słodkie i słone.. słodkie i ostre – mniam…
Sól i Pieprz
Written on 16 stycznia 2015
Dziękujemy za pikantną propozycję 😉 https://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/564666327002174/?type=1
Marta
Written on 16 stycznia 2015
Bardzo proszę! Polecam się na przyszłość 😉