Sałatka ze szpinakiem, pomarańczami i serem feta to prawdziwa „bomba” witamin. Warto wzmocnić swój organizm świeżymi warzywami i owocami szczególnie zimową porą. Doskonała na śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 50 g sera feta
- 50 g oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżka suszonych jagód goji
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Z podanych składników przygotowujemy sos.
Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebule i oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście szpinaku, plasterki pomarańczy, oliwki oraz cebulę. Posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę, jagodami goji i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem polewamy sosem.