Kardamonowe crumble z owocami to nic innego jak pyszna aromatyczna kruszonka z płatkami owsianymi i jaglanymi skrywająca mnóstwo sezonowych owoców takich jak maliny i jeżyny. Ten deser to prostota w czystej formie! Jak dla mnie ma obłędny smak!
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki tortowej
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 5 łyżek płatków owsianych
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 115 g masła
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżki wody lub soku z cytryny
- 3 szklanki owoców deserowych (jagody, maliny, jeżyny)
- 35 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie kruszonki:
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Przygotowanie nadzienia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy jabłka, dodajemy wodę lub sok z cytryny i dusimy kilka minut na małym ogniu. Jak jabłka zmiękną, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i pozostałe owoce. Dokładnie mieszamy.
Do kokilek (naczyń do zapiekanie) nakładamy owoce ( ½ wysokości) następnie posypujemy owoce kruszonką. Zapiekamy ok. 30-40 minut.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z lodami.
Iwona
Written on 24 sierpnia 2015
Prezentuję się cudownie. Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam
Marta
Written on 24 sierpnia 2015
Koniecznie! Uwielbiam owoce pod kruszonką 🙂 Pozdrawiam serdecznie