Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8478.900 - Kardamonowe crumble z owocami
2
Kardamonowe crumble z owocami
  • 8478.900 - Kardamonowe crumble z owocami

Kardamonowe crumble z owocami to nic innego jak pyszna aromatyczna kruszonka z płatkami owsianymi i jaglanymi skrywająca mnóstwo sezonowych owoców takich jak maliny i jeżyny. Ten deser to prostota w czystej formie! Jak dla mnie ma obłędny smak!

Kardamonowe crumble z owocami

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki tortowej
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 115 g masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki wody lub soku z cytryny
  • 3 szklanki owoców deserowych (jagody, maliny, jeżyny)
  • 35 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Kardamonowe crumble z owocami

Przygotowanie kruszonki:

W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

Kardamonowe crumble z owocami

Przygotowanie nadzienia:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy jabłka, dodajemy wodę lub sok z cytryny i dusimy kilka minut na małym ogniu. Jak jabłka zmiękną, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i pozostałe owoce. Dokładnie mieszamy.

Do kokilek (naczyń do zapiekanie) nakładamy owoce ( ½ wysokości) następnie posypujemy owoce kruszonką. Zapiekamy ok. 30-40 minut.

Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Kardamonowe crumble z owocami

Kardamonowe crumble z owocami

 

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź