Niebiański kurczak barbecue (BBQ) zachwyci każdego smakiem! Trudno przejść obojętnie obok tych soczystych kawałków mięsa w przepysznej glazurze.. a jak już raz skosztujesz na pewno sięgniesz po następny kawałek!
Składniki na sos barbecue (BBQ):
- 1 szklanka cukru brązowego (niepełna szklanka)
- ¼ szklanki sosu Worcestershire
- ¼ szklanki ciemnego sosu sojowego
- ¼ szklanki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
- ¼ szklanki sosu chili (użyłam słodko-pikantny sos chili Tao Tao)
- ½ szklanki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 5 wędzonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 kg podudzia z kurczaka
- sól
- pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.
Następnie grillujemy kurczaka przez ok. 45-50 minut często smarując go glazurą BBQ.
Ja wkładam jeszcze kurczaka do naczynia żaroodpornego, w którym jest sos barbecue i podgrzewam w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż sos się zagotuje.
Kurczak barbecue (BBQ) można przygotować również w piekarniku – należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni naczynie w kurczakiem i sosem BBQ i piec ok. godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie, aby mięso się przyrumieniło.