Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Kurczak barbecue (BBQ)

Niebiański kurczak barbecue (BBQ) zachwyci każdego smakiem! Trudno przejść  obojętnie obok tych soczystych kawałków mięsa w przepysznej glazurze.. a jak już raz skosztujesz na pewno sięgniesz po następny kawałek!

2631.900 - Kurczak barbecue (BBQ)

Składniki na sos barbecue (BBQ):

  • 1 szklanka cukru brązowego (niepełna szklanka)
  • ¼ szklanki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • ¼ szklanki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
  • ¼ szklanki sosu chili (użyłam słodko-pikantny sos chili Tao Tao)
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 5 wędzonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
  • pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

  • 2 kg podudzia z kurczaka
  • sól
  • pieprz

2586.900 - Kurczak barbecue (BBQ)

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.

Następnie grillujemy kurczaka przez ok. 45-50 minut często smarując go glazurą BBQ.

Ja wkładam jeszcze kurczaka do naczynia żaroodpornego, w którym jest sos barbecue i podgrzewam w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż sos się zagotuje.

Kurczak barbecue (BBQ) można przygotować również w piekarniku – należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni naczynie w kurczakiem i sosem BBQ i piec ok. godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie, aby mięso się przyrumieniło.

2642.900 - Kurczak barbecue (BBQ)

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź