Duże, kruche, lawendowo jogurtowe ciastka są idealne na drugie śniadanie lub jak przekąska. Najlepiej smakują podane z gorąca herbatą.. i ten aromat lawendy.. przy tych ciasteczkach można się odprężyć!
Składniki na cukier lawendowy:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka kwiatów lawendy
Składniki na ciastka:
- 225 g mąki tortowej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła
- 75 g cukru lawendowego
- 150 ml jogurtu waniliowego
Przygotowanie cukru lawendowego:
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.
Zamiast cukru lawendowego można dodać ok. 1-2 łyżek kwiatków lawendy.
Przygotowanie ciastek:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Studzimy na kratce.
gin
Written on 14 lipca 2015
Z jogurtem? Ciekawe 🙂
Marta
Written on 14 lipca 2015
Polecam! Są pyszne 🙂
Miłka
Written on 15 lipca 2015
Zdjęcia cudowne, ale smak zapewne o niebo lepszy. Bardzo mnie zachęciłaś do wykorzystania lawendy w mojej kuchni 🙂
Marta
Written on 15 lipca 2015
Cieszę się bardzo! I zachęcam do eksperymentowania z lawendą. Pasuje nie tylko do słodkich wypieków ale również mięs i ryb oraz dżemów 🙂