Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7013.900 - Lawendowo jogurtowe ciastka
4
Lawendowo jogurtowe ciastka
  • 7013.900 - Lawendowo jogurtowe ciastka

Duże, kruche,  lawendowo jogurtowe ciastka są idealne na drugie śniadanie lub jak przekąska. Najlepiej smakują podane z gorąca herbatą.. i ten aromat lawendy.. przy tych ciasteczkach można się odprężyć!

Lawendowo jogurtowe ciastka

Składniki na cukier lawendowy:

  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka kwiatów lawendy

 

Składniki na ciastka:

  • 225 g mąki tortowej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 75 g cukru lawendowego
  • 150 ml jogurtu waniliowego

Lawendowo jogurtowe ciastka

Przygotowanie cukru lawendowego:

Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać  aby pozbyć się kwiatków.

Zamiast cukru lawendowego można dodać ok. 1-2 łyżek kwiatków lawendy.

Lawendowo jogurtowe ciastka

Przygotowanie ciastek:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Lawendowo jogurtowe ciastka

Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Studzimy na kratce.

Lawendowo jogurtowe ciastka

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź