Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9475.900 - Piwo w kuchni
4
Piwo w kuchni
  • 9475.900 - Piwo w kuchni

Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten idzie do nieba(Ludowe przysłowie)

Piwo w kuchni

Ten jasnozłoty, czasem bursztynowy, nazywany przez wielu „napojem bogów” trunek jest jednym z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie. Mimo krążącej opinii, że piwo sprzyja nadwadze, badania dowodzą, że ten uwielbiany przez większość osób trunek zawiera sporo witamin, protein i minerałów. Swój lekko gorzkawy smak zawdzięcza kwasom zawartym w chmielu.

SPOSÓB POWSTANIA:

Piwo otrzymujemy przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Jego produkcja składa się w wielu etapów między innymi z produkcji słodu i brzeczki, fermentacji, dojrzewania, filtracji i rozlewania piwa.

Piwo w kuchni

RODZAJE PIW:

Rodzajów piw jest wiele, można je podzielić ze względu na następujące kategorie:

  • Rodzaj fermentacji (górna lub dolna). Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach, takie piwo jest bardziej orzeźwiające i ma pełniejszy smak
  • Kolor piwa (jasne lub ciemne). Na barwę piwa wpływa głównie rodzaj użytych słodów oraz innych użytych dodatków np. kukurydza, ryż
  • Zawartość alkoholu Czym mniejsza zawartość alkoholu tym piwo jest lżejsze, bardziej gasi pragnienie i orzeźwia
  • Rodzaj słodu (jęczmienny, pszeniczny, karmelowy lub palony)
  • Smak i aromat (każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny smak i aromat). Dodatkowo smak i aromat piw można wzbogacać dodając zioła, przyprawy czy miód

Piwo poza walorami smakowymi posiada również właściwości zdrowotne i żywieniowe.

Piwo w kuchni

Walory żywieniowe piwa wiążą się ze sporą zawartością białka, węglowodanów, błonnika oraz antyoksydantów, minerałów i witamin.

Ponadto piwo wpływa pozytywnie również na:

  • Lepsze trawienie – zawarta w piwie witamina B1 odpowiada za przyspieszenie procesów trawienia, zwłaszcza tłuszczy i węglowodanów. Dodatkowo piwo zawiera właściwości izotoniczne (wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe i hipotoniczne
  • Funkcjonowanie nerek – zapobiega kamicy nerkowej i korzystnie wpływa na cały układ moczowy. Piwo jest silnie moczopędne, dzięki temu umożliwia oczyszczanie i wypłukiwanie z organizmu szkodliwych substancji
  • Działa uspakajająco – zawarte w szyszkach chmielu lupulina, żywice i humulina są wykorzystywane w medycynie do leczenia objawów bezsenności i nerwicy

Piwo w kuchni

Jak widać nie takie straszne to piwo jak twierdzą niektórzy! Pamiętajmy jednak by zachować umiar!

Na koniec warto również wspomnieć, że piwo jest niezastąpionym składnikiem w kuchni!

I nie chodzi mi tylko o przysłowiową „szklaneczkę” tego trunku np. do obiadu. Doskonale sprawdza się jako składnik marynat, dodatek do gulaszu, mięs, a nawet wypieków.

Piwo w kuchni

Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem piwa:

1. Cebulowa przekąska:

Piwo w kuchni

Składniki ma panierkę:

  • 260 g mąki tortowej
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki

Składniki na rzadkie ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 700 ml piwa

Dodatkowo:

  • 3-4 spore cebule
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie cebuli:

Nożem odcinamy górę cebuli. Zdejmujemy jej pierwszą, zewnętrzną warstwę pozostawiając korzeń nienaruszony. Następnie nacinamy cebulę na 12-16 części, uważając by nie zrobić tego za głęboko. Na koniec delikatnie rozchylamy pióra cebuli.

Naciętą cebulę można wsadzić do miski z zimną wodą, dzięki temu „otworzy” się.

Przygotowanie panierki:

W misce mieszamy wszystkie składniki. Muszą się dobrze połączyć.

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy składniki suche. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy piwo.

W garnku rozgrzewamy olej.

Cebule najpierw wkładamy do miski z suchymi składnikami/panierką. Wyjmujemy i strzepujemy nadmiar mąki. Następnie zanurzamy i cieście i ponownie wkładamy do panierki. Tak przygotowane cebule smażymy partiami w głębokim oleju ok. 3-5 minut z każdej stromy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami czy dipem.

 

2. Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Piwo w kuchni

Przepis znajdziesz TUTAJ 

 

3. Miodowo piwne filety otulone boczkiem

Piwo w kuchni

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

4. Piwne pancakes

Piwo w kuchni

Składniki na naleśniki:

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 ml piwa
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 100 ml miodu płynnego
  • 65 ml piwa

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła/oleju do smażenia
  • kilka plasterków wędzonego boczku

 

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni smażymy piwne pancakes podobnie jak naleśniki z obu stron na średnim ogniu.

Przygotowanie sosu:

W małym rondelku łączymy miód i piwo, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Sos powinien zgęstnieć!

Jeśli macie ochotę to dodatkowo można w piekarniku upiec kilka plasterków boczku.

Piwne pancakes podajemy z podpieczonymi plasterkami boczku i polane sosem

 

SMACZNEGO!

 

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź