Owies i jego przetwory są cennym źródłem wartości odżywczych. Ziarna owsa są nie tylko bogate w białko, zawierają również zdrowe aminokwasy. Dlatego warto zadbać aby w naszej codziennej diecie znalazły się płatki owsiane!
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wystarczy jedna porcja owsianki z jogurtem lub mlekiem na śniadanie aby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i aminokwasów takich jak witamina B6, która poprawia koncentrację i pamięć oraz witamina B1 (tianina) niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto płatki owsiane zawierają selen, który zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne oraz są źródłem antyoksydantów – opóźniając proces starzenia.
ŹRÓDŁO BŁONNIKA:
Płatki owsiane to także źródło błonnika. Zawierają bardzo dużo w porównaniu do innych zbóż beta-glukanu, czyli błonnika rozpuszczalnego, który między innymi obniża poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed chorobami serca. Owsianka zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Jest uwielbiana i często spożywana przez sportowców i kulturystów. Zapewnia uczucie sytości na wiele godzin i ma niewiele kalorii.
RODZAJE PŁATKÓW OWSIANYCH:
Niezależnie od rodzaju, warto jeść płatki owsiane. Na rynku mamy do wyboru trzy rodzaje płatków owsianych:
- ZWYKŁE – o najmniejszym stopniu przetworzenia, otrzymane z całego, obłuszczonego ziarna
- GÓRSKIE – otrzymywane z krojonego lub łamanego ziarna
- BŁYSKAWICZNE – są najdrobniejsze i najcieńsze, przez co nie wymagają długiej obróbki termicznej
Warto również wspomnieć o otrębach owsianych – otręby to otoczki, łuski ziarna, które są najbardziej wartością częścią zboża.
Owsianka oprócz zbawiennego wpływu na nasz organizm również pozytywnie wpływa na naszą skórę. Z płatków owsianych można przygotować domowy peeling oraz maseczki o właściwościach nawilżających lub oczyszczających.
Na koniec podzielę się kilkoma przepisami, które warto wprowadzić do codziennej diety!
1. ZAPIEKANE PŁATKI OWSIANE Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
- 250 g zwykłych płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g truskawek
- 1 banan
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
W jednej misce mieszamy składniki suche (płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, połowę truskawek i bananów pokrojonych w plasterki oraz połowę czekolady i orzechów).
W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajko, miód, masło).
Naczynie do zapiekania natłuszczamy i na spód wsypujemy suche składniki. Na nie dodajemy pozostałe owoce, orzechy i czekoladę. Na górę wlewamy składniki mokre.
Zapiekamy ok. 30-40 minut aż ciasto owsiane na wierzchu nabierze złotego koloru.
2. PROSTE CIASTECZKA OWSIANE:
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 180 g brązowego cukru
- 30 g cukru
- 1 jajko duże
- 330 g zwykłych płatków owsianych
- 100 g mąki tortowej
- 85 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- 30 g czekolady posiekanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem brązowym i cukrem zwykłym na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i mieszamy.
W drugiej misce łączymy płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, cynamonem, mąkami i sodą.
Do utartego masła dodajemy płatki i mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i czekoladę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką nakładamy masę formując okrągłe ciastka. Pieczemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości ciastek.
Studzimy na kratce.
3. OWSIANKA NA MLEKU Z MIODEM I OWOCAMI
Składniki:
- 200 ml ciepłego mleka
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 5-6 winogron
- ½ banana
- 2-3 truskawki
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżka suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Ciepłe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy płatki i otręby owsiane, mieszamy. Czekamy aż płatki namokną. Na koniec dodajemy pokrojone świeże owoce, jagody goji i polewamy miodem.
Zamiast świeżych owoców można użyć suszonych!