Dziś zapraszam na pyszną, sycącą i rozgrzewająca zupę. Kapuśniak z kapusty kiszonej jest idealny jeśli mamy ochotę zjeść coś ciepłego i konkretnego.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty z marchewką
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por i seler)
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 całe ziela angielskie
- 2-3 śląskie kiełbasy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżka majeranku
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), wędzony boczek i gotujemy wywar. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki – gotujemy do miękkości.
Gotowy wywar przecedzamy. Warzywa zostawiamy, dodamy je na koniec do zupy. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w przygotowanym wywarze. Dodajemy mielony kminek, cząber i majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem na patelni aż się zarumienią. Dodajemy do zupy. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy ugotowane warzywa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kapuśniak posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!