Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5330.900 - Kapuśniak z kapusty kiszonej
Kapuśniak z kapusty kiszonej
  • 5330.900 - Kapuśniak z kapusty kiszonej

Dziś zapraszam na pyszną, sycącą i rozgrzewająca zupę. Kapuśniak z kapusty kiszonej jest idealny jeśli mamy ochotę zjeść coś ciepłego i konkretnego.

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty z marchewką
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por i seler)
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie
  • 2-3 śląskie kiełbasy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), wędzony boczek i gotujemy wywar. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki – gotujemy do miękkości.

Gotowy wywar przecedzamy. Warzywa zostawiamy, dodamy je na koniec do zupy. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w przygotowanym wywarze. Dodajemy mielony kminek, cząber i majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem na patelni aż się zarumienią. Dodajemy do zupy. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy ugotowane warzywa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kapuśniak posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kapuśniak z kapusty kiszonej

 

 

 

 

 

Pozostaw odpowiedź