Bardzo sycące i smaczne danie, idealne na chłodne dni. Zupa z kapustą i pulpecikami z powodzeniem zaspokoi nawet największy głód i nie będziecie musieli przygotowywać dodatkowo drugiego dania! Polecam!
Składniki na zupę:
- 1 główka białej kapusty
- 700 g ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 3 litrów rosołu np. drobiowego
- 3 liście laurowe
- 4 całe ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2-3 cebule
- 1 duże jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie zupy:
Rosół doprowadzamy do wrzenia i do wywaru dodajemy drobno poszatkowaną kapustę. Gotujemy ok. 10-15 minut i dodajemy przecier i pokrojone pomidory oraz liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę w plasterki i również dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa, dodajemy jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Gdy warzywa w zupie są już prawie miękkie delikatnie wkładamy do garnka pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.