Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1515.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch
Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch
  • 1515.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Kochani, dziś mam dla Was coś niesamowicie pyyysznego! Na sam widok tego dania już cieknie ślinka. Ostatnio miałam okazję spróbować Super Crunch OVEN FRITES – nowości na rynku od firmy AVIKO. Są to ekstra chrupiące frytki, które przygotowujemy w piekarniku. Jak frytki to nie mogło zabraknąć pysznego hamburgera w pysznej pszennej bule! Prawdziwa uczta dla mięsożerców. A co do frytek to polecam – są mega chrupiące i rewelacyjne w smaku.

1520.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Składniki na bułki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 155 ml letniego mleka
  • 20 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki miodu

 

Dodatkowo do wykończenia bułek:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na kotlety:

  • 600 g antrykotu wołowego
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo do wykończenia hamburgerów:

  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • majonez
  • ketchup
  • 1 pomidor
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plasterki sera żółtego
  • kilka liści sałaty
  • 1 opakowanie AVIKO SUPER CRUNCH OVEN FRITES 750 g

 

1502.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Przygotowanie bułek:

Drożdże i miód rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na jakieś 10-15 minut aż na powierzchni pojawia się pęcherzyki. Do miski przesypujemy mąką, dodajemy sól i cukier puder oraz drożdże z mlekiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miękkie masło i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.

Z ciasto formujemy kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ – 2 godzin.

Po tym czasie wciskamy ciasto ręką by odgazowało i dzielimy na 5 równych części. Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki. Bułki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20-25 minut aż się ładnie zarumienią.

1523.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Przygotowanie kotletów:

Mięso wołowe mielimy razem z cebula i czosnkiem w maszynce. Dodajemy musztardę, sos Worcestershire, wodę, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy chwilę. Ja osobiście zawsze „rzucam mięsem” (dosłownie) kilka razy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z każdej strony po ok. 4-5 minut.

Boczek podsmażamy lub grillujemy aż się zarumieni i będzie chrupiący.

1540.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ekstra chrupiące frytki AVIKO układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut aż frytki nabiorą złotego koloru.

Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku lub na grillu. Spód bułek smarujemy ketchupem, na który kładziemy sałatę, następnie kotlety, ser, boczek, pomidora i korniszony pokrojone w plasterki oraz cebulę. Przykrywamy wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu majonezem.

Hamburgery podajemy frytkami!

Smacznego!

1544.900 - Najlepsze domowe hamburgery z frytkami Super Crunch

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź