Kochani, dziś mam dla Was coś niesamowicie pyyysznego! Na sam widok tego dania już cieknie ślinka. Ostatnio miałam okazję spróbować Super Crunch OVEN FRITES – nowości na rynku od firmy AVIKO. Są to ekstra chrupiące frytki, które przygotowujemy w piekarniku. Jak frytki to nie mogło zabraknąć pysznego hamburgera w pysznej pszennej bule! Prawdziwa uczta dla mięsożerców. A co do frytek to polecam – są mega chrupiące i rewelacyjne w smaku.
Składniki na bułki:
- 250 g mąki tortowej
- 155 ml letniego mleka
- 20 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki miodu
Dodatkowo do wykończenia bułek:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
- 1 łyżka oleju
Składniki na kotlety:
- 600 g antrykotu wołowego
- ½ cebuli
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka lodowatej wody
- sól
- pieprz
Dodatkowo do wykończenia hamburgerów:
- 4 plasterki wędzonego boczku
- majonez
- ketchup
- 1 pomidor
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 4 plasterki sera żółtego
- kilka liści sałaty
- 1 opakowanie AVIKO SUPER CRUNCH OVEN FRITES 750 g
Przygotowanie bułek:
Drożdże i miód rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na jakieś 10-15 minut aż na powierzchni pojawia się pęcherzyki. Do miski przesypujemy mąką, dodajemy sól i cukier puder oraz drożdże z mlekiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miękkie masło i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
Z ciasto formujemy kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ – 2 godzin.
Po tym czasie wciskamy ciasto ręką by odgazowało i dzielimy na 5 równych części. Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki. Bułki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20-25 minut aż się ładnie zarumienią.
Przygotowanie kotletów:
Mięso wołowe mielimy razem z cebula i czosnkiem w maszynce. Dodajemy musztardę, sos Worcestershire, wodę, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy chwilę. Ja osobiście zawsze „rzucam mięsem” (dosłownie) kilka razy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z każdej strony po ok. 4-5 minut.
Boczek podsmażamy lub grillujemy aż się zarumieni i będzie chrupiący.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ekstra chrupiące frytki AVIKO układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut aż frytki nabiorą złotego koloru.
Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku lub na grillu. Spód bułek smarujemy ketchupem, na który kładziemy sałatę, następnie kotlety, ser, boczek, pomidora i korniszony pokrojone w plasterki oraz cebulę. Przykrywamy wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu majonezem.
Hamburgery podajemy frytkami!
Smacznego!