Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Simit – tureckie bajgle
Simit – tureckie bajgle
  • Simit – tureckie bajgle

Simit – tureckie bajgle są bardzo proste i szybkie przygotowaniu, a ich smak jest obłędny. Simit w odróżnieniu od tradycyjnych bajgli nie musimy obgotowywać przed pieczeniem. Ciasto smarujemy tylko roztworem z miodu i wody (w oryginalnym przepisie smarujemy melasą). Dzięki temu wierzch pieczywa jest chrupiący i ma lekko słodkawy smak.

2433 - Simit – tureckie bajgle

Składniki na ciasto:

  • 455 g mąki tortowej
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 270 g ciepłej wody

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka sezamu (podprażonego na suchej patelni)
  • 1 łyżka oliwy

2445 - Simit – tureckie bajgle

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy. Przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, i przekładamy do miski posmarowanej 1 łyżką oliwy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie wciskamy ciasto ręką by odgazowało i ponownie wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części, z każdej formujemy długi, cienki wałek, który składamy na pół i delikatnie skręcamy dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Na koniec łączymy ze sobą oba końce i odkładamy na blat posypany mąką.

2434 - Simit – tureckie bajgle

2 łyżeczki miodu rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Bajgle smarujemy wodą z miodem i obficie posypujemy uprażonym sezamem.

Tak przygotowane Simit przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Simit pieczemy ok. 25-30 minut.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!

2452 - Simit – tureckie bajgle

2402 - Simit – tureckie bajgle

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź