Simit – tureckie bajgle są bardzo proste i szybkie przygotowaniu, a ich smak jest obłędny. Simit w odróżnieniu od tradycyjnych bajgli nie musimy obgotowywać przed pieczeniem. Ciasto smarujemy tylko roztworem z miodu i wody (w oryginalnym przepisie smarujemy melasą). Dzięki temu wierzch pieczywa jest chrupiący i ma lekko słodkawy smak.
Składniki na ciasto:
- 455 g mąki tortowej
- 8 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 270 g ciepłej wody
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka sezamu (podprażonego na suchej patelni)
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy. Przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, i przekładamy do miski posmarowanej 1 łyżką oliwy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wciskamy ciasto ręką by odgazowało i ponownie wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części, z każdej formujemy długi, cienki wałek, który składamy na pół i delikatnie skręcamy dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Na koniec łączymy ze sobą oba końce i odkładamy na blat posypany mąką.
2 łyżeczki miodu rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Bajgle smarujemy wodą z miodem i obficie posypujemy uprażonym sezamem.
Tak przygotowane Simit przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Simit pieczemy ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!