Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe bułeczki z parówkami
Drożdżowe bułeczki z parówkami
  • Drożdżowe bułeczki z parówkami

Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe bułeczki z parówkami, które uwielbiają nie tylko dzieci! Są pyszne na ciepło i na zimno. Takie bułeczki są idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Do bułeczek dodałam parówki od Zakłady mięsne Henryk KaniaParóweczki z nowej linii Disney Kitchen powstały z myślą o dzieciach. Zawierają wysoką zawartość białka i aż 93% mięsa z szynki. Bez sztucznych dodatków, bez dużej ilości soli i cukru bez fosforanów i glutaminianu sodu.

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki tortowej
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 35 g miękkiego masła

Dodatkowo:

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Przygotowanie drożdżowego ciasto:

W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Przy użyciu np. nożyka do pizzy z ciasta wycinamy mniejsze prostokąty – o długości takiej jak parówka i szerokości umożliwiającej dokładne owinięcie parówki.

Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek.

Rolki z ciasta przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy ciasto, tak aby przeciąć parówkę ale nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek na przemian tak, aby parówka była skierowana ku górze. Ja z jednej rolki z parówką robiłam 2 bułeczki.

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Drożdżowe bułeczki z parówkami studzimy na kratce.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z parówkami
Drożdżowe bułeczki z parówkami
Henryk Kania logo 1 - Drożdżowe bułeczki z parówkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź