Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe bułeczki z parówkami, które uwielbiają nie tylko dzieci! Są pyszne na ciepło i na zimno. Takie bułeczki są idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Do bułeczek dodałam parówki od Zakłady mięsne Henryk Kania. Paróweczki z nowej linii Disney Kitchen powstały z myślą o dzieciach. Zawierają wysoką zawartość białka i aż 93% mięsa z szynki. Bez sztucznych dodatków, bez dużej ilości soli i cukru bez fosforanów i glutaminianu sodu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki tortowej
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego mleka 3,2%
- 1 jajko
- 35 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania
Przygotowanie drożdżowego ciasto:
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Przy użyciu np. nożyka do pizzy z ciasta wycinamy mniejsze prostokąty – o długości takiej jak parówka i szerokości umożliwiającej dokładne owinięcie parówki.
Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek.
Rolki z ciasta przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy ciasto, tak aby przeciąć parówkę ale nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek na przemian tak, aby parówka była skierowana ku górze. Ja z jednej rolki z parówką robiłam 2 bułeczki.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Drożdżowe bułeczki z parówkami studzimy na kratce.
Smacznego!