To chyba najlepsze ciasteczka brownie z masłem orzechowym jakie jadłam! Mega czekoladowe, mięciutkie i szybkie w przygotowaniu. Do tego pyszny krem z masła orzechowego. Smak, którego się nie zapomina.
Składniki na brownie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 1 jajko
- 75 g cukru pudru
- 20 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Składniki na krem z masła orzechowego:
- 140 g masła orzechowego
- 50 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- 75 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie brownie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i masło i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Pozostałą czekoladę (75 g) drobno siekamy.
Jajko ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę, mąkę i posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Ciasto nabieramy łyżką (ok 1 łyżki na ciastko) i nakładamy na blachę w odstępach (powinno wyjść ok. 12-14 ciastek)
Blachę wstawiamy do piekarnika na ok. 8-10 minut. Ciastka wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie kremu z masła orzechowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do bitej śmietany ostrożnie, łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy ciasteczka!
Z podanej porcji wyjdzie ok. 6-7 ciastek – taka porcja wystarczy dla 2-3 osób.
Smacznego!
Przepis Donny Hay, zmodyfikowany
Justyna
Written on 19 października 2016
Wow. Wyglądają przepysznie. Jeśli w dodatku rzeczywiście są takei proste w przygotowaniu jak piszesz, to to kupuję i robię 🙂
Kuchnia Marty
Written on 21 października 2016
Justyna daj znać czy smakowały 🙂