Dziś prawdziwa uczta dla łasuchów czekolady – brownie z masłem orzechowym! Wilgotne, mocno czekoladowe z chrupiącym wierzchem ciasto w połączeniu z masłem orzechowym tworzy idealną kompozycję. Jeśli jesteście wielbicielami brownie to koniecznie spróbujcie je w takim wydaniu.. jest po prostu cudowne!
Składniki:
- 180 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 275 g cukru
- 115 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- 190 g masła orzechowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę i mąkę, mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej blachy.
Masło orzechowe podgrzewamy aż się lekko rozpuści i nakładamy na ciasto, delikatnie mieszamy nożem aż połączy się z ciastem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut aż brownie jest suche i twarde w dotyku.
Brownie z masłem orzechowym pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Daria
Written on 3 października 2016
Przepysznie wygląda! Pozdrawiam
kasiac
Written on 3 października 2016
jejku jak to przepysznie wygląda! Cudo! Wszystko, co ma masło orzechowe jest dla mnie pyszne!
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2016
Kasiu, ja też uwielbiam masło orzechowe 😛