Takie kruche, proste ciasteczka maślane z rodzynkami kojarzą mi się z dzieciństwem. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, zachwycą smakiem każdego. Gwarantuję, że na jednym się nie skończy 🙂
Składniki:
- 225 g masła
- 115 g cukru
- 40 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko jajka
- 325 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g deserowej czekolady
- 1 garść rodzynek
![]() |
![]() |
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka i żółtko i ponownie ucieramy. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kule i chowamy na 40 minut do lodówki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ja podzieliłam ciasto na dwie części, do jednej dodałam rodzynki i na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Odrywałam małe kawałki i formowałam kulki, delikatnie je spłaszczałam w dłoniach i układałam na papierze do pieczenia. Druga część ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ciastka. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Końcówki ciastek zanurzamy w płynnej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Marta
Written on 17 października 2016
Marto, ciasteczka rewelacja, znikały ze stołu w mgnieniu oka i w niedziele musiałam piec kolejną porcję. Pyszności
Pozdrawiam
Marta Tymińska
Kuchnia Marty
Written on 17 października 2016
Strasznie się cieszę, że smakowały 🙂