Proste, pyszne i urocze maślane ciasteczka sowy nie tylko u najmłodszych wywołują uśmiech na twarzy! Zapewniam, że również Wy je pokochacie. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 320 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- kolorowe lentilki (ok. 1 garści)
- ½ szklanki całych migdałów
- 50 g migdałów w płatkach
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Przygotowanie ciastek:
W misce ucieramy kilka chwil masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem. Ważne aby masło nie utrzeć na gładką masę. Dodajemy do masła jajko i ekstrakt migdałowy i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z solą. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulę i chowamy na 45 minut do lodówki.
Następnie na lekko posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (można podzielić ciasto na pół i najpierw rozwałkować jedną część, a następnie drugą). Z ciasta wycinamy koła np. okrągłym ringiem i układamy je na papierze do pieczenia jedno obok drugiego. Ze skrawków ciasta formujemy małe kuleczki i przyklejamy na okrągłe placki – to będą oczy sowy. Następnie w oczy wciskamy lentilki w tym samym kolorze. Z migdała robimy nos.
Ponownie wstawiamy ciasteczka do lodówki. Tym razem na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki ciastek smarujemy czekoladą tak, aby powstały skrzydełka, na czekoladzie układamy migdały w płatkach tworząc pióra.
Maślane ciasteczka sowy pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
barbarazkrakowa
Written on 26 maja 2017
Przepiękne!!!!
Kuchnia Marty
Written on 28 maja 2017
Dziękuje!