Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy! Zdrowa, pożywna, dodaje energii i rozgrzewa taka właśnie jest zupa z pęczakiem i wołowiną, na która Was dziś zapraszam. Pełna warzyw zachwyci Was smakiem. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. na gulasz)
- 2 białe części pora
- 3 marchewki
- 2 żebra selera
- 300 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- ½ dyni hokkaido (małej)
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozmarynu (suszonego lub świeżych listków)
- 1 łyżka mąki
- ok. 200 g kaszy pęczak
- 1 garść suszonych grzybów
- 3 litry rosołu/wywaru wołowego
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Wołowinę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy mąką i podsmażany na 1 łyżce oleju aż się lekko zarumieni. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryką.
W dużym garnku rozgrzewamy pozostały olej. Pora, marchewki, pieczarki i selera kroimy w plasterki. Dynię i paprykę w kostkę.
Do garnka wrzucamy pora, marchew i pieczarki smażymy kilka minut. Gdy zmiękną, a płyn odparuje dodajemy pozostałe warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Smażymy jeszcze ok. 3-4 minut po czym dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Do wywaru dodajemy wypłukane i suszone grzyby, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy palnik. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie do zupy dodajemy pęczak. Nadal gotujemy pod przykryciem aż kasza będzie ugotowana.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pierzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!