Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1500.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną
Zupa z pęczakiem i wołowiną
  • 1500.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną

Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy! Zdrowa, pożywna, dodaje energii i rozgrzewa taka właśnie jest zupa z pęczakiem i wołowiną, na która Was dziś zapraszam. Pełna warzyw zachwyci Was smakiem. Spróbujcie koniecznie.

1496.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (np. na gulasz)
  • 2 białe części pora
  • 3 marchewki
  • 2 żebra selera
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ dyni hokkaido (małej)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu (suszonego lub świeżych listków)
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 200 g kaszy pęczak
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 litry rosołu/wywaru wołowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

 

1499.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną

Przygotowanie:

Wołowinę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy mąką i podsmażany na 1 łyżce oleju aż się lekko zarumieni. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryką.

W dużym garnku rozgrzewamy pozostały olej. Pora, marchewki, pieczarki i selera kroimy w plasterki. Dynię i paprykę w kostkę.

1500.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną

Do garnka wrzucamy pora, marchew i pieczarki smażymy kilka minut. Gdy zmiękną, a płyn odparuje dodajemy pozostałe warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Smażymy jeszcze ok. 3-4 minut po czym dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Do wywaru dodajemy wypłukane i suszone grzyby, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy palnik. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin.

Gdy mięso będzie już prawie miękkie do zupy dodajemy pęczak. Nadal gotujemy pod przykryciem aż kasza będzie ugotowana.

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pierzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Smacznego!

1492.900 - Zupa z pęczakiem i wołowiną

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź