Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówki z rabarbarem! Pyszne, puszyste ciasto i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodkim lukrem dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie upieczcie!
Składniki na ciasto:
- 225 ml mleka
- 55 g masła
- 450 g mąki tortowej
- 8 g drożdży instant
- 55 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie:
- 200-250 g rabarbaru
- 5-6 łyżek brązowego cukru
Składniki na lukier:
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem:
Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przekłądamy do miski posmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto krótką chwilę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 cm, posypujemy brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki łodygami rabarbaru. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.
Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte drożdżówki z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.
Ciepłe bułeczki wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!
Smacznego!
Tomasz Janicki
Written on 21 sierpnia 2020
Witaj, Marto, świetny przepis , dzis robilem, smaki jak u mamy
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2020
Tomku, bardzo się cieszę! Dziękuję!