Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówki z rabarbarem! Pyszne, puszyste ciasto i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodkim lukrem dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie upieczcie!
Składniki na ciasto:
- 225 ml mleka
- 55 g masła
- 450 g mąki tortowej
- 8 g drożdży instant
- 55 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie:
- 200-250 g rabarbaru
- 5-6 łyżek brązowego cukru
Składniki na lukier:
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem:
Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przekłądamy do miski posmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto krótką chwilę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 cm, posypujemy brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki łodygami rabarbaru. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.
Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte drożdżówki z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.
Ciepłe bułeczki wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!
Smacznego!
Tomasz Janicki
Written on 21 sierpnia 2020
Witaj, Marto, świetny przepis , dzis robilem, smaki jak u mamy
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2020
Tomku, bardzo się cieszę! Dziękuję!
Agnieszka
Written on 21 maja 2022
Nie mogę jeść cukru więc zrobiłam je na erytrolu, wyszły przepyszne! Przepis idealny ❤️
Kuchnia Marty
Written on 14 lipca 2022
bardzo się cieszę