Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
  • Drożdżówki z rabarbarem

Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówki z rabarbarem! Pyszne, puszyste ciasto i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodkim lukrem dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie upieczcie!

7930 - Drożdżówki z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 225 ml mleka
  • 55 g masła
  • 450 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży instant
  • 55 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

 

Składniki na nadzienie:

  • 200-250 g rabarbaru
  • 5-6 łyżek brązowego cukru

 

Składniki na lukier:

  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

7705 - Drożdżówki z rabarbarem

Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem:

Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przekłądamy do miski posmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

7826 - Drożdżówki z rabarbarem

Po tym czasie wyrabiamy ciasto krótką chwilę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 cm, posypujemy brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki łodygami rabarbaru. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wyrośnięte drożdżówki z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.

Ciepłe bułeczki wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

Smacznego!

7880 - Drożdżówki z rabarbarem

7911 - Drożdżówki z rabarbarem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź