Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Lajfhaki (LifeHack) to porady i sposoby jak ułatwić sobie codzienne czynności.

Ja dziś zaprezentuję kilka kuchennych trików, dzięki którym w szybki sposób obierzecie np. mandarynki, przygotujecie dla bliskiej osoby piękne czekoladki lub „wyczarujecie” ciekawe koszyczki z czekolady.

Mam nadzieję, że udowodnię Wam, że nie zawsze trzeba inwestować w drogi sprzęt żeby przygotować coś wymyślnego. Często wystarczy rozejrzeć się dookoła siebie i skorzystać z tego co mamy pod ręką!

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

SPOSÓB NA MANDARYNKI

Chyba każdy lubi mandarynki 🙂 Mnie osobiście kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nie lubię ich tylko obierać! Przeszkadza mi żółty nalot na palcach i paznokciach, który często zostaje po obieraniu cytrusów. Poniżej przedstawię prosty sposób jak szybko obrać mandarynkę i cieszyć się pięknymi dłońmi i paznokciami!

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

4 kroki i mandarynka obrana!

Nożem odcinamy górę (od ogonka) i spód mandarynki, przecinamy skórkę w dowolnym miejscu i rozkładamy 🙂

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

MIŁOSNE JAJKA

Ciekawy sposób podania jajka na twardo! Takie jajka na pewno wprawią w dobry nastrój obdarowanego! Jeśli macie trochę czasu, serdecznie polecam!

Potrzebne nam będą 2 gumki (recepturki), czysty patyczek (idealne są pałeczki do sushi), kawałek tektury i jajka ugotowane na twardo.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Prostokątny kawałek tektury składamy na pół (ja obcinam rogi, żeby było łatwiej założyć gumki). Jeszcze ciepłe jajko obieramy ze skorupki (ważne aby jajko było ciepłe wtedy łatwiej się je modeluje) i umieszczamy w zgięciu tektury. Do jajka przykładamy patyczek i lekko dociskamy aby powstało wgłębienie. Końcówki patyczka przymocowujemy gumkami do rogów tektury. Odkładamy aż jajko wystygnie (ok. 5 minut). Zdejmujemy gumki i wyjmujemy jajko.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Po przekrojeniu na pół otrzymamy serduszka!

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

CZEKOLADOWE KOSZYCZKI

Prosty i szybki pomysł na przygotowanie oryginalnych „koszyczków”, pucharków na deser, które można później zjeść! Potrzebne będą małe balony, silikonowe foremki na babeczki i czekolada!

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Czekoladę (200 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej – można roztopić kilka różnych czekolad (mleczna, biała, gorzka). Odstawiamy żeby przestygła! Ważne, aby czekolada nie była gorąca bo balony popękają!

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Balony napełniamy powietrzem i zawiązujemy! Ja umieszczam balon w szklance, żeby stabilnie stał i wylewam powoli czekoladę (można też rozsmarowywać ją za pomocą pędzelka). Trzymamy w lodówce aż czekolada zastygnie. Na koniec przekuwamy balon i wyjmujemy go z czekoladowego koszyczka.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Takie koszyczki można też przygotować z silikonowych foremek do babeczek. Należy rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić pędzelkiem wewnątrz foremek i włożyć na kilka minut do zamrażalnika. Jak czekolada już zastygnie ostrożnie zdjąć foremkę.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Ja najczęściej takie czekoladowe koszyczki napełniam bita śmietaną albo ubijam 250 ml śmietanki 30% lub 36% dodaje 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, mieszam (można tez dodać barwniki spożywcze) i dodaje ulubione owoce lub bakalie.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Kuchenne Lajfhaki – czyli nietypowe triki, które warto znać

SZYBKIE DOMOWE PRALINKI

Pyszne czekoladowe pralinki z migdałami w środku to rozkosz dla oka i podniebienia. Potrzebne nam będą silikonowe foremki do lodu, czekolada, ulubione dodatki i możemy przygotować komuś bliskiemu słodki prezent.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Czekoladę (białą, mleczną deserową – ok. 150 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy przygotować pralinki tylko z orzechem w środku, wystarczy przelać płynną czekoladę do foremek i w każdą zanurzyć orzech, następnie schować do lodówki na 1 godzinę.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Troszeczkę inaczej będzie jeśli zechcemy przygotować pralinki np. z adwokatem. W tym celu cienką warstwę płynnej czekolady musimy rozsmarować pędzelkiem po spodzie i ściankach foremki i wstawić do lodówki na jakieś 15 min. żeby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć po czym wlać troszeczkę alkoholu do środka i przykryć czekoladą.

Gotowe pralinki można dowolnie udekorować.

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

 

Kuchenne Lajfhaki – czyli triki, które warto znać

Pozostaw odpowiedź