Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z kurczakiem to propozycja na smaczny, zdrowy i pożywny obiad! Na szczęście pieczarki są dostępne przez cały rok więc taką zupą można się delektować zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota!
Składniki na bulion:
- 1 porcja rosołowa
- 1 włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- sól
Dodatkowo:
- 2 filety z kurczaka
- 2 białe części z pora
- 3 łodygi selera naciowego
- 600 g pieczarek
- ½ jabłka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki suszonego tymianku
- 100 ml śmietanki kremowej 18% (słodkiej)
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), porcję rosołową i ja dodaję jedną pierś z kurczaka. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe – gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowy wywar przecedzamy. Fileta po wystudzeniu kroimy w kostkę – dodamy go później do zupy.
Pora i selera kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle aż będą miękkie ale nie brązowe. Warzywa przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w dość grube plasterki. Na samym końcu podsmażamy fileta z kurczaka i jabłko pokrojone w kostkę.
Do naszego wywaru dodajemy podsmażone pieczarki, pora i selera oraz kurczaka z jabłkiem. Poprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i octem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego kurczaka i śmietankę.
Smacznego!