Dziś zapraszam na obiad w stylu tajskim – zupa Tom Yum z krewetkami! Szybka, banalnie prosta i ostro-kwaśna zachwyci smakiem wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Bazą zupy jest pasta Tom Yum, którą kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Składniki:
- 50 g pasty Tom Yum
- 1 litr bulionu warzywnego
- ¾ puszki krojonych pomidorów
- 1 mała puszka mleka kokosowego 165 ml
- 1 puszka grzybów słomkowych (straw) można też dodać pieczarki
- 1 cebula
- 400 g krewetek (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 250 g makaronu ryżowego
- kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posikaną cebulę, gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Dusimy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pastę Tom Yum, mleko kokosowe, podsmażoną cebulę z pomidorami oraz odcedzone i pokrojone w plasterki grzyby słomkowe. Gotujemy ok. 5-7 minut i dodajemy oczyszczone i obrane krewetki. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, imbirem oraz solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ryżowym, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!