Uwielbiam przepisy inspirowane naturą! Dziś to będzie pizza z młodymi ziemniakami i grzybami. Minimum składników – maksimum smaku! Wiosną najbardziej uwielbiam smak młodych ziemniaków, są tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść codziennie. Wystarczy dodać do nich ulubione przyprawy np. mieszankę Vegeta Natur do ziemniaków i delektować się smakiem.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
- 7 g suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo:
- 250-300 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- Przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków
- 100-150 g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże, mrożone lub suszone)
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie grzybów:
Ja użyłam suszonych borowików i podgrzybków. Najpierw namoczyłam grzyby w wodzie, następnie odsączyłam, zalałam świeżą wodą i gotowałam ok. 30 minut. Po tym czasie odsączyłam grzyby na sicie. Na patelni rozgrzałam masło i przesmażyłam grzyby kilka minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Jeśli używamy świeżych lub mrożonych grzybów np. pieczarek wtedy ich nie gotujemy. Kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
Przygotowanie ciasta na pizzę:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki najlepiej na mandolinie. Ja nie obieram młodych ziemniaków. Plasterki ziemniaków przekładamy do miski, skrapiamy olejem i obficie posypujemy przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie pizzy z młodymi ziemniakami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.
Następnie na sos układamy plasterki ziemniaków. Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie na pizzy układamy podsmażone grzyby i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
Smacznego!
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Jeszcze nie jadłem pizzy z ziemniakami
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Polecam! Jest bardzo dobra