Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami
Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami
  • Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Uwielbiam przepisy inspirowane naturą! Dziś to będzie pizza z młodymi ziemniakami i grzybami. Minimum składników – maksimum smaku! Wiosną najbardziej uwielbiam smak młodych ziemniaków, są tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść codziennie. Wystarczy dodać do nich ulubione przyprawy np. mieszankę Vegeta Natur do ziemniaków i delektować się smakiem.

6826 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
  • 7 g suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos:

  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:

  • 250-300 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków
  • 100-150 g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże, mrożone lub suszone)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

6664 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

6714 scaled - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Przygotowanie grzybów:

Ja użyłam suszonych borowików i podgrzybków. Najpierw namoczyłam grzyby w wodzie, następnie odsączyłam, zalałam świeżą wodą i gotowałam ok. 30 minut. Po tym czasie odsączyłam grzyby na sicie. Na patelni rozgrzałam masło i przesmażyłam grzyby kilka minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Jeśli używamy świeżych lub mrożonych grzybów np. pieczarek wtedy ich nie gotujemy. Kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

6772 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

6798 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Młode ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki najlepiej na mandolinie. Ja nie obieram młodych ziemniaków. Plasterki ziemniaków przekładamy do miski, skrapiamy olejem i obficie posypujemy przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków. Delikatnie mieszamy.

6820 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami6842 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Przygotowanie pizzy z młodymi ziemniakami:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.

Następnie na sos układamy plasterki ziemniaków. Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie na pizzy układamy podsmażone grzyby i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.

Smacznego!

6879 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami6907 - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami
30embed hlX6D2GYl7isiL0RZ8sfnjn3muAj2gzz - Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź