Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7807.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem
2
Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem
  • 7807.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem

Pyszna, domowa zupa fasolowa z wędzonym boczkiem zasmakuje każdemu! Bardzo sycąca, gęsta o kremowej konsystencji i aromacie wędzonego boczku! Po prostu pycha!

7803.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 300 g suchej białej fasoli
  • 500 g surowego wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1-2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cząbru
  • 2 łyżki majeranku
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo na skwarki:

  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 2-3 cebule

 

7800.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem

Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedzamy.

 

Przygotowanie skwarków:

Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

7807.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem

Przygotowanie zupy:

Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy surowy, wędzony boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy fasolkę, zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 10 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Gotujemy aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.

Pod koniec gotowanie wyławiamy kilka łyżek (3-4) fasolki, przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy odrobinę wywaru. Miksujemy na jednolity krem. Powstały krem wlewamy do zupy – dzięki temu zupa będzie gęściejsza.

Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

7810.900 - Zupa fasolowe z wędzonym boczkiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź