Pyszna, domowa zupa fasolowa z wędzonym boczkiem zasmakuje każdemu! Bardzo sycąca, gęsta o kremowej konsystencji i aromacie wędzonego boczku! Po prostu pycha!
Składniki:
- 300 g suchej białej fasoli
- 500 g surowego wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki cząbru
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Dodatkowo na skwarki:
- 300 g surowego wędzonego boczku
- 2-3 cebule
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedzamy.
Przygotowanie skwarków:
Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Przygotowanie zupy:
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy surowy, wędzony boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy fasolkę, zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 10 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Gotujemy aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowanie wyławiamy kilka łyżek (3-4) fasolki, przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy odrobinę wywaru. Miksujemy na jednolity krem. Powstały krem wlewamy do zupy – dzięki temu zupa będzie gęściejsza.
Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Kasia
Written on 14 maja 2016
Muszę przyznać że wygląda bardzo smakowicie, dodatkowo bardzo ładne zjęcia – ogólna kompozycja i ujęcia pierwsza klasa!
Kuchnia Marty
Written on 14 maja 2016
Bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że się podoba