Dziś coś dla miłośników fasolki po bretońsku, fasola z kiełbasą chorizo! Dzięki hiszpańskiej kiełbasie chorizo danie ma zupełnie inny, bardziej wyrazisty i lekko pikantny smak. Do tego świeże pomidory i aromatyczna wędzona papryka!
Składniki:
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 250-300 g kiełbasy chorizo
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3-4 świeże pomidory
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 3 liście laurowe
- 4-5 całe ziela angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- cukier
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni. Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem.
Dusimy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Tyna
Written on 2 września 2015
Uwielbiam i fasolkę po bretońsku, i chorizo, więc taka wersja tego dania to coś dla mnie, pycha!
Marta
Written on 2 września 2015
No to zachęcam do takiej wersji 🙂