Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9258.900 - Fasola z kiełbasą chorizo
2
Fasola z kiełbasą chorizo
  • 9258.900 - Fasola z kiełbasą chorizo

Dziś coś dla miłośników fasolki po bretońsku, fasola z kiełbasą chorizo! Dzięki hiszpańskiej kiełbasie chorizo danie ma zupełnie inny, bardziej wyrazisty i lekko pikantny smak. Do tego świeże pomidory i aromatyczna wędzona papryka!

9252.900 - Fasola z kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 400 g fasoli Piękny Jaś
  • 4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250-300 g kiełbasy chorizo
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3-4 świeże pomidory
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 całe ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

9238.900 - Fasola z kiełbasą chorizo

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.

Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni. Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem.

Dusimy jeszcze kilka minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

9229.900 - Fasola z kiełbasą chorizo

Komentarze

Pozostaw odpowiedź