Dziś przepis na jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – fasolka po bretońsku z czerwoną papryką. Niezwykle syta i prosta w przygotowaniu potrawa, której smak dodatkowo wzbogaciłam czerwoną papryką. Polecam!
Składniki:
- 400 g suszonej białej fasoli
- 400 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 małe czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3-4 całe ziela angielski
- 1 łyżka cząbru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.
Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.
Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.