Sezon na grzyby w pełni więc dziś mam dla Was przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem śmietany. Idealny do kopytek, placków ziemniaczanych, makaronu lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów (np. maślaki, prawdziwki, podgrzybki)
- 40 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 175-200 ml wody (można użyć też buliony warzywnego lub grzybowego)
- sól
- pieprz
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki tortowej
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebule i smażymy aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie podlewamy grzyby wodą/bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 20-25 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W kubku łączymy mąkę ze śmietaną (dokładnie mieszamy żeby nie było grudek) dodajemy 2-3 łyżki ciepłego sosu i wlewamy do grzybów. Mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sos grzybowy podałam z kopytkami.
Smacznego!