Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Sos grzybowy ze świeżych grzybów
  • Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sezon na grzyby w pełni więc dziś mam dla Was przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem śmietany. Idealny do kopytek, placków ziemniaczanych, makaronu lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Polecam!

4816.900 - Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Składniki:
  • 500 g świeżych grzybów (np. maślaki, prawdziwki, podgrzybki)
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 175-200 ml wody (można użyć też buliony warzywnego lub grzybowego)
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki tortowej
  • natka pietruszki
4808.900 - Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebule i smażymy aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie podlewamy grzyby wodą/bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 20-25 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W kubku łączymy mąkę ze śmietaną (dokładnie mieszamy żeby nie było grudek) dodajemy 2-3 łyżki ciepłego sosu i wlewamy do grzybów. Mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sos grzybowy podałam z kopytkami.

Smacznego!

4801.900 - Sos grzybowy ze świeżych grzybów

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź