Sezon na grillowanie czas zacząć! To chyba ulubiona rozrywka każdego faceta 🙂 A jak już jesteśmy przy mężczyznach to dziś coś specjalnie dla nich – pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku! Przystawka idealna, o rewelacyjnym smaku i aromacie! To co znajdą się chętni na takie szaszłyki?
Składniki na szaszłyki:
- 10 cienkich kiełbasek śląskich lub frankfurterek
- 30 świeżych dużych krewetek
- 30 suszonych śliwek
- 15 plasterków wędzonego boczku
- klasyczna przyprawa do grilla
- sok ½ cytryny
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
- sól
Składniki na marynatę:
- 2 szklanki piwa
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- ½ papryczki chili
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 30 małych patyczków do szaszłyków
Przygotowanie marynaty:
Zaczynamy od upicia naszych kiełbasek. W misce dokładnie mieszamy piwo z miodem. Do marynaty dodajemy trochę soli, pieprzu i drobno posiekaną papryczkę chili. Każdą kiełbaskę kroimy na 3 równe części. Kiełbaski przekładamy do pojemniczka i zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i na noc chowamy do lodówki.
Przygotowanie szaszłyków:
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
Następnego dnia zaczynamy od krewetek. Krewetki myjemy, odrywamy główki i usuwamy pancerz i odnóża zastawiając ogonki. Obrane krewetki delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sos chili. Delikatnie mieszamy.
Plasterki boczku, kroimy na pół i każdą śliwkę owijamy w pół plasterka boczku. Śliwki posypujemy przyprawą do grilla.
Kiełbaski wyjmujemy z marynaty.
Każdy kawałek kiełbaski „otulamy” krewetką i nabijamy na patyczek. Dodajemy po jednej śliwce w boczku. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe szaszłyki.
Gotowe szaszłyki wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony.
Smacznego!