Grillowany łosoś w miodowo imbirowej marynacie to idealna propozycja gdy chcecie zaskoczyć kogoś bliskiego nowym, ciekawym smakiem tej lubianej przez większość osób ryby. Tak przyrządzony łosoś jest niezwykle aromatyczny, soczysty i delikatny. Dosłownie kawałki ryby rozpływają się w ustach. Sezon grillowy powoli się rozpoczyna więc zachęcam Was do wypróbowanie tego przepisu.
Składniki:
- 800 g fileta z łososia (4 kawałki każdy po ok. 200 g)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- ½ cytryny
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie:
Filety z łososia płuczemy, oczyszczamy, skrapiany sokiem z cytryny, a następnie oprószamy białym pieprzem i solą. W miseczce łączymy miód, olej sezamowy i sos sojowy. Dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy marynatę.
Przygotowaną marynatą obficie smarujemy łososia i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Kawałki ryby układamy skórą do dołu i grillujemy pod przykryciem w zależności od grubości ryby ok. 12-15 minut. Pod koniec smażenia można odwrócić kawałki łososia skórą do góry by na mięsie utworzyły się charakterystyczne dla grilla paseczki.
Podajemy z sałatą lub grillowanymi warzywami.