Grillowane grzanki ze szparagami i kremowym serkiem to idealna przekąska podczas spotkań przy grillu lub pomysł na leniwe śniadanie. Chrupiące czosnkowe grzanki, śmietankowy serek z mnóstwem świeżych, ulubionych ziół i delikatne szparagi – pycha! Takie grzanki możecie również przygotować w piekarniku, a szparagi podsmażyć na patelni 🙂
Składniki:
- 1 długa bagietka
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- 1 pęczek zielonych szparagów (250 g)
- 300 g serka śmietankowego
- 1 ogórek małosolny
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
- czerwony pieprz
Dodatkowo:
- 2 garście rukoli
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy z oliwą, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i odstawiamy żeby smaki się „przegryzły”. Bagietkę kroimy w kromki i smarujemy czosnkową oliwą.
Szparagi płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy twarde, łykowate końcówki. Następnie smarujemy je czosnkową oliwą i posypujemy solą morką. Nabijamy na patyczki do szaszłyków lub układamy na aluminiowej tacce. Szparagi i pieczywo grillujemy z dwóch stron kilka minut ok. 6-8 minut.
W międzyczasie kremowy serek mieszamy z drobno posiekanym ogórkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe grzanki smarujemy serkiem, na wierzchu układamy po 2 szparagi. Całość posypujemy listkami świeżej bazylii, rukoli i czerwonym pieprzem.
Smacznego!