Osobiście uważam, że wołowina jest najsmaczniejsza z grilla i w sezonie wiosenno/letnim grillowany stek z polędwicy wołowej rządzi na naszym stole. Każdy ma swój sprawdzony sposób na usmażenie idealnego steka, ja uważam, że cały sekret tkwi w mięsie, w jego jakości. Dlatego najlepiej kupować mięso od sprawdzonego dostawcy. Nie używajmy też zbyt wielu przypraw do przygotowania marynaty bo „zabijemy” nią prawdziwy smak mięsa, a dla niektórych to grzech niewybaczalny 😊
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej (każdy stek powinien mieć po 220-250 g)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól morska
- pieprz kolorowy młynek
Przygotowanie marynaty:
W moździerzu miażdżymy czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku oraz listki rozmarynu, dokładnie mieszamy i zalewamy dobrej jakości oliwą.
Przygotowanie mięsa:
Polędwice płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy mięso przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mięso powinno się marynować pod przykryciem i w trakcie marynowania należy je obróć kilka razy by wchłonęło aromat marynaty.
Zamarynowaną polędwice wyjmujemy z lodówki i wykrawamy steki. Gotowe steki odkładamy by przed smażeniem miały temperaturę pokojową.
Ważne aby mięso grillować na mocno rozgrzanym grillu! Stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
Bezpośrednio przed grillowaniem mięso oprószamy solą morską. Grillujemy po 6-8 minut z każdej strony. Gotowe steki odstawiamy na ok. 7 minut owinięte w folię by mięso odpoczęło.
Przed podaniem posypujemy jeszcze kolorowym pieprzem i ewentualnie solą.
Podajemy z lodową sałatą lub grillowanymi warzywami.
Wyjazdy Dla Firm
Written on 31 grudnia 2020
Dobry stek to jest to. Ostatnio takiego jadłem w Hiszpanii