Niezwykle wilgotna, rozpływająca się w ustach drożdżowa Babka ponczowa to idealna propozycja na Wielkanoc. Babka zachwyca orzeźwiającym smakiem i aromatem pomarańczy. Jestem pewna, że Wam zasmakuje.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 12 g drożdży instant
- 140 ml mleka
- 140 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z brazylijskiej pomarańczy
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo:
- 200 ml wody
- 60 g cukru
- 100 ml soku z pomarańczy
- Opcjonalnie 1-2 łyżki rumu
Przygotowanie babki:
W jednej misce mieszamy cukier, mąkę i jajka. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do suchych składników. Mieszamy i dodajemy sól. Na koniec dodajemy miękkie masło, ekstrakt i skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Po tym czasie wciskamy pięścią ciasto i ponownie wyrabiamy kilka minut (ciasto będzie dość rzadkie). Gotowe ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek. Foremkę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Na koniec wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę pozostawiamy bo ostygnięcia. Wyjmujemy z formy.
Przygotowanie syropu:
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut – nie mieszamy! Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy sok z pomarańczy oraz opcjonalnie rum. Energicznie mieszamy. Przygotowanym ciepłym syropem nasączamy zimną babkę. Odstawiamy babkę na 30 minut.
Jeśli chcecie można polać babkę polewą czekoladową lub lukrem.
Karolina
Written on 3 kwietnia 2018
Mniam! Cudownie wygląda ta babka 🙂 Zapraszam do mnie na świąteczny serniczek fit 🙂
Kuchnia Marty
Written on 12 kwietnia 2018
Mam nadzieję że będzie smakować 🙂
Karolina
Written on 3 kwietnia 2018
Wygląda naprawdę bajecznie – pewnie była przepyszna. Ja muszę się przyznać, że na te Święta przygotowałam sernik nieco inny, niż zawsze i byłam zadowolona – moja rodzina także. Niedługo spróbuję zrobić sernik w tej wersji, tylko z dodatkiem daktyli i kakao, a tutaj wpis: https://amismakuje.blogspot.com/2018/03/szybki-i-prosty-sernik-na-swieta.html 🙂 Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 12 kwietnia 2018
🙂
Cook and Love
Written on 5 kwietnia 2018
Paluszki lizać :))) Pewnie wszystkim bardzo smakowało :)))
Kuchnia Marty
Written on 12 kwietnia 2018
🙂 dziękuję
Anna
Written on 9 kwietnia 2018
Mniam! Wspaniale wygląda ta babeczka. Muszę spróbować ten przepis 🙂
Kuchnia Marty
Written on 12 kwietnia 2018
polecam!