Uwielbiam ciasto drożdżowe.. najczęściej podaje je na słodko ale dziś zapraszam Was na słony drożdżowy warkocz z serem i szynką. To rewelacyjny pomysł na konkretną i sytą kolację na ciepło lub podwieczorek. Smaczne i niezwykle efektowne danie prawda?
Składniki na drożdżowe ciasto:
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 225 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 360 g mąki wrocławskiej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Składniki na nadzienie:
- 1 czerwona papryka
- 300 g szynki w plasterkach
- 150 g żółtego sera
- 1-2 łyżki posiekanych listków bazylii
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą, pozostałym cukrem i masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25×35 cm. Na środku ciasta układamy plasterki szynki i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko posypujemy tartym serem i listkami bazylii. Boki ciasta nacinamy ukośnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski zaplatamy jak warkocz na przemian z jednej i z drugiej strony.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Marzena
Written on 5 września 2015
Wspaniały pomysł 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie pyszne danie 🙂
Marta
Written on 5 września 2015
Cieszę się że sie podoba i polecam 🙂