Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Chlebek z pastą warzywną
Chlebek z pastą warzywną
  • Chlebek z pastą warzywną

Drożdżowy chlebek z pastą warzywną z suszonymi pomidorami i żurawiną to idealna propozycja na śniadanie lub przekąskę. Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z aromatyczną pastą i serem mozzarella! Jestem pewna, że zasmakuje Wam ten chlebek tak samo jak nam.

Chlebek z pastą warzywną

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 115 g ciepłej wody
  • 120 g ciepłego mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • 55 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

Chlebek z pastą warzywną

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę z solą i cukrem.  W drugiej misce łączymy ciepłą wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Na koniec dodajemy roztopione, płynne masło. Mieszamy.

Mokre składniki dodajemy do suchych i wyrabiamy ręcznie lub w robocie z hakiem ok. 2 minut. Przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 5-10 minut.

Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, w zależności od potrzeby dodajemy do niego albo odrobinę mąki albo trochę wody. Ciasto ma być miękkie, gładkie ale nie lepkie.

Na koniec przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy kilka chwil. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy ja do miski posmarowanej masłem lub oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość!

Chlebek z pastą warzywną

Prostokątną foremkę/keksówke smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować) i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta, trochę dłuższego niż forma do pieczenia. Ciasto smarujemy pastą warzywną i posypujemy startą mozzarellą.

Następnie zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3 cm nierozciętego ciasta.

Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz i przekładamy do keksówki. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni drożdżowy chlebek z pastą warzywną pieczemy ok. 40 minut na złoty kolor.

Po jakiś 20-25 minutach jeśli nasz chlebek zbyt szybko się zarumienił przykrywamy go folią aluminiową.

Upieczony chlebek z pastą warzywną pozostawiamy przez 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Smacznego!

Chlebek z pastą warzywną

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź